Erdélyi Magyar Szövetség
EFA-kongresszus volt Strasbourgban
MÁÉRT - 2023. október 18., szerda 19:09

Az Erdélyi Magyar Szövetség sajtóirodájának beszámolója szerint az európai regionalistákat és autonomistákat tömörítő Európai Szabad Szövetség (European Free Alliance – EFA) október 13-14-én tartotta soron következő kongresszusát Strasbourgban – az európai parlamenti választásokra való felkészülés jegyében. Ott volt Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöke, valamin Szilágyi Zsolt, az EMSZ Külügyi- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője, az EFA egyik alelnöke is.
A kongresszus első napján a részvevők a választási programszöveget – az EFA Manifestót – fogadták el, majd rátértek az ezt kiegészítő munkadokumentum tárgyalására. A szavazások rendjén – Szilágyi Zsolt korábban benyújtott írásbeli javaslatára – elfogadták, hogy az EFA a következő európai választásokon képviselje azt, hogy az európai intézmények reformja kapcsán hozzák létre az Európai Kisebbségi Ombudsman intézményét. (Az EFA ugyanakkor az Európai Bizottságban egy kisebbségi biztosi tisztség létrehozását is javasolja.)
Ugyancsak az EMSZ képviselőinek indítványára fogadták el, hogy a belga választási törvény mintájára, amely helyet biztosít a belgiumi németeknek az Európai Parlamentben, a nemzeti kisebbségeknek a tagállamok biztosítsák az európai parlamenti képviseletet – a többségi társadalmakban alkalmazott választási küszöb ugyanis gyakran diszkriminatív, és a nemzeti- és etnikai kisebbségek döntéshozásból való kiszorítását eredményezi.
A kongresszust szervező és az elzászi németeket képviselő Unser Land elnevezésű szövetség javaslatára a kongresszus részvevői határozatot fogadtak el, amelyben arra kérik a francia államot, hogy más tartományokhoz hasonlóan Elzásznak is biztosítson autonómiát. Tették ezt annak apropóján, hogy már hónapok óta zajlanak a tárgyalások Korzika autonómiájának kibővítéséről – a francia alkotmányreform keretében.
Az erdélyi politikusok Antonia Luciani korzikai kulturális és oktatási miniszterrel tárgyaltak a Franciaországban beindult, Korzika státusát illető autonómiatárgyalásokról. Ugyanakkor rövid megbeszélést folytattak az Európai Szabad Szövetség csúcsjelöltjeivel, a németországi dánokat képviselő Mylene Rossberggel, valamint a katalán népszavazásért korábban börtönbe zárt Raul Romeva egykori katalán külügyminiszterrel. A kongresszus döntése nyomán ők fogják megjeleníteni az Európai Szabad Szövetséget, valamint az önrendelkezés, a regionalizmus és az autonómia gondolatát a 2023-as európai kampányban.
A rendezvényen az EMSZ politikusai kijelentették: az Erdélyi Magyar Szövetség részt kíván venni a jövő évi, 2024-es európai parlamenti választásokon, és képviselni akarja az önrendelkezés és az autonómia gondolatát, ezek ugyanis, amint azt az EFA léte és munkája is igazolja, egyetemes, egész Európában érvényes célkitűzések.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.