Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Az SZNT elnöke pert nyert a román csendőrséggel szemben
MÁÉRT - 2024. január 2., kedd 08:28

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke adta hírül saját Facebook-oldalán, hogy az elmúlt év szinte utolsó munkanapján jelent a román bíróságok honlapján az a bejegyzés, ami közli: a Marosvásárhelyi Bíróság érvénytelenítette azt a büntető jegyzőkönyvet, amit a csendőrség állított ki március 16-án a pár nappal korábban megtartott székely szabadságnapi demonstráció miatt.
A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata 2023. március 24-én közölte, hogy a román csendőrség marosszentgyörgyi egysége március 16-án egy büntető jegyzőkönyvet állított ki Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke részére, amelyet március 23-án kézbesített a posta.
Mint ismeretes: az SZNT március 10-én ismét megszervezte Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napját, amelyen mintegy 1500-2000 személy vett részt. A fent említett jegyzőkönyv ezt a rendezvényt minősítette „betiltottnak”, annak ellenére, hogy Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala nem bocsátott ki tiltó határozatot.
Az ezer lejes pénzbírságot egy „betiltott” nyilvános rendezvény megtartásáért szabták ki. A jegyzőkönyv megerősíti a csendőrségnek azt a megközelítését, hogy a román törvények tiltják a régiósításra, területi autonómiára vonatkozó gondolatok terjesztését, az „etnikai kritériumok alapján” igényelt területi autonómiát meg egyenesen sovinizmusnak minősíti. A büntetést a Székely Nemzeti Tanács elnöke nem fizette ki, ehelyett pert indított indított a jegyzőkönyv és a bírság érvénytelenítéséért.
Ezt a pert nyerte meg most Izsák Balázs, igaz, a döntés meghozatalára és annak kihirdetésére két hónapra (!) volt szüksége a vásárhelyi városi bíróságnak. Az ítélet rövid kivonatában az áll, hogy az alperest, azaz a Marosvásárhelyi I. Ferdinánd Király Mobil Csendőralakulatot 300 lej (60 euró) perköltség kifizetésére kötelezik, de a döntés megfellebbezhető.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.