Pázmaneum Polgári Társulás
Ünnepi gálaestet tartanak a Magyar Kultúra Napján Dunaszerdahelyen
Külhoni civil szervezetek - 2024. január 12., péntek 09:08

A Pázmaneum Polgári Társulás szervezésében a Magyar Himnusz születésnapján, január 22-én hagyományosan ünnepi gálaestet rendeznek a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színháztermében január 22-én.

Ünnepi műsorral készülnek a dunaszerdahelyi óvodások, iskolások, amatőr és hivatásos művészek, hogy a Magyar Kultúra Napján bemutassák nemzeti örökségünk sokszínűségét.

Fellépnek:
A Himnuszt elszavalja Tóth Anna
a Komenský utcai óvodások,
a Művészeti Alapiskola tanulói,
Államtitkár úr beszéde
Plavucha Márk,
a Neratovice téri Magyar Tannyelvű Magánszakközépiskola diákjai,
Győr testvérváros küldöttjének művészeti műsora
a 10. sz. Szent György cserkészcsapat,
Tóth László, József Attila-díjas költő, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetettje,
Józsa Janka és Kosár Szabolcs,
MCC Felvidék - szavalat
a Pántlika zenekar.
Zárszót mond a Pázmaneum elnöke, oklevelek átadása
Himnusz eléneklése
Ünnepi beszédet mond: Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkárA január 22-én (hétfőn) 17.30 órakor kezdődő est társszervezője a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ.
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.
„Magyar kultúránk összeköt mindannyiunkat, akik a Szent Istváni örökséghez tartoznak bárhol is éljenek a földkerekségen. Mi, itt, a Csallóköz szívében ünnepeljük a Himnusz születésnapját, amely a legszebb és legkedvesebb számunkra. Énekeljük azt a templomban, a megemlékezéseken, vagy a labdarúgó mérkőzésen. Megdobban a szívünk, amikor felcsendül Erkel dallama és Kölcsey műve bejárja testünket és lelkünket. Nem akarunk különbek lenni, vagy nagyobbak más nemzeteknél. Csupán a sajátunkét szeretnénk tisztelni, ápolni és továbbadni. Megmaradásunk záloga ez. Tisztelettel adózunk azon személyek előtt, akik őrzik és továbbadják az évezredes hagyományokat a legifjabbaknak. Mert magyar közösségünk akkor lesz erős, ha mer és tud ragaszkodni hagyományaihoz, nyelvéhez, kultúrájához. A Magyar Kultúra Napján büszkeséggel és alázattal emlékezzünk eleinkre és a jövőbe vetett bizalommal mondjuk: Isten, áldd meg a magyart!” (Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás elnöke)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.