Erdélyi Magyar Szövetség
Diszkriminatív a választásokat összevonó román kormányrendelet
MÁÉRT - 2024. május 6., hétfő 12:24

Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke és bukaresti parlamenti képviselője módosító javaslatot nyújtott be a 2024/21. számú sürgősségi kormányrendelethez, kérve, hogy további két hellyel bővítsék ki a választási bizottságokat.

 Az egyik közösségi hálózaton közzétett indoklása szerint a nem parlamenti pártokat hátrányosan érinti az európai parlamenti és az önkormányzati választások június 9-ére időzített összevonása, hiszen így egyetlen választási bizottság lesz országosan, valamint a megyék, a települések és a szavazókörzetek szintjén is. Vagyis két, egymással semmilyen összefüggésben nem lévő választás, de egyetlen, közös választási bizottság.

Ráadásul a bizottsági helyek számát nem változtatták meg, az azokba szóló helyek elfoglalási sorrendjébe pedig bekerült még egy további kör: először a frakciókkal rendelkező parlamenti pártok delegáltjai foglalják el a bizottsági helyeket, második körben azon pártok, amelyek már eddig is rendelkeztek európai parlamenti képviselővel (e két kategória egyáltalán nem fedi egymást), s csak ezután következnek a nem parlamenti pártok. „Ez azt eredményezi, hogy a szavazóbizottsági helyek már két körben betelhetnek, a parlamenti képviselettel nem rendelkező pártokat pedig kizárhatják a választási bizottsági tagok delegálásának lehetőségéből. Ez diszkriminatív!” – írt a Zakarisá Zoltán, hozzátéve: „Ígéretemhez híven módosító javaslatot nyújtottam be a 2024/21. számú sürgősségi kormányrendelethez, kérve, hogy további két hellyel bővítsék ki a választási bizottságokat Romániában.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.