Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Átadják a Gábor Áron-díjat Sepsiszentgyörgyön
MÁÉRT - 2024. május 13., hétfő 13:31

A Székely Nemzeti Tanács május 14-én, kedden 18 órára (romániai idő) a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla-termében rendezi meg a Gábor Áron-díj átadó ünnepségét, melyet terv szerint élőben is közvetítenek az SZNT Facebook-oldalán
A Székely Nemzeti Tanács 2006 óta ítéli oda a Gábor Áron-díjat olyan személyeknek vagy intézményeknek, akik vagy amelyek az azt megelőző évben, illetve egész munkásságuk, működésük révén „a legtöbbet tettek Székelyföld kulturális arculatának megjelenítéséért, illetve Székelyföld területi autonómiájának kivívásáért, hírt, nevet szereztek a székelyeknek a világban”.
2023-ban a díjat Bakk Miklós politológus, egyetemi tanár, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke kapta.
Az idei díjazott a Székely Nemzeti Múzeum lesz, erről az SZNT állandó bizottsága döntött Izsák Balázs elnök előterjesztésére. A sepsiszentgyörgyi közgyűjtemény „alapítása óta a székelység történelmi emlékezetének, kulturális kincseinek temploma”, és a Kós Károly tervei alapján felépített múzeumépület is ezt tükrözi. A díj tisztelgés a múzeumalapító Zathureczky Emília emléke előtt és az intézmény olyan jelentős őrei, igazgatói előtt, mint Csutak Vilmos, Herepei János, Szabédi László vagy az SZNT-t alapító, aannak jelképeit is megalkotó Kónya Ádám.
A Székely Nemzeti Tanács díját Vargha Mihály, a múzeum igazgatója veszi át holnap. Beszédet mond Izsák Balázs SZNT-elnök és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője, laudációt Csinta Samu újságíró mond. Fellép a Time for Flute fuvoladuó: a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanára, Császár Katalin és Ivanitzki Krisztina nyolcadikos diák. Az ünnepi eseményre minden érdeklődőt várnak – közölte Gazda Zoltán, az SZNT ügyvivője.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.