Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Nyílt napok a felújított gyalui várkastélyban
MÁÉRT - 2024. május 15., szerda 11:09

Ünnepélyes keretek között nyitja meg kapuit a romániai, európai uniós és magyarországi forrásokból felújított, az Erdélyi Hagyományok Alapítvány irányítása alatt álló gyalui várkastély. A hétvége folyamán – május 17-én és 18-án – vezetett sétákkal, gyermekfoglalkozásokkal, népzenével, hagyományőrző játékokkal és bemutatókkal, családi piknikkel és koncertekkel is várják az érdeklődőket.
A gyalui vár legrégebbi része a XV. század elején épült fel a hajdani, Kr. u. 106 és 271 között létezett Dácia római provincia egyik legnagyobb castrumának romjai közelében. (A román történetírók tévesen próbálják azonosítani a vár névadóját az állítólagos Gelu vajdával, de Gyalu vezér még a magyar történetírásban is csupán legendai alak.) A gótikus stílusjegyeket mutató épületegyüttes az első szabályos alaprajzú erdélyi vár volt, amely tömegében és számos falában is eredetinek számít, és csak a későbbiekben nyerte el a ma ismert várkastély-jellegét, és alakult át lakóépületté. Miután a kétezres évek közepén a Barcsay család visszakapta a kastély tulajdonjogát, tőlük vásárolta meg az ingatlant Nagy Elek kolozsvári származású magyarországi üzletember, Méhes György író fia azzal a céllal, hogy a magyar kultúrát szolgáló közösségi térré alakítsa. Az Erdélyi Hagyományok Alapítvány célja egyértelmű: a rendkívüli kulturális-történeti értékkel bíró műemlék épületet meg kívánja őrizni, és minden rendelkezésére álló eszközzel azon munkálkodik, hogy a nagymúltú falak között – az értékteremtő és értékmentő munka eredményeként – újra élet legyen. A felújítási munkálatok befejeztével a várkastély újra régi pompájában tündököl, az előttünk álló hétvégén pedig szélesre tárja kapuit a nagyközönség előtt.
Pénteken 17 órától a Kolozsvári Magyar Napok romkertbéli programjai révén már jól ismert Salina Compania – Emese Park hagyományőrzőinek közreműködésével középkori várjátékokat és gyermekfoglalkozásokat próbálhatnak ki az érdeklődők. A középkori udvari életet felelevenítő tevékenységek közt megtalálható lesz az íjászat, a számszeríjászat, a számos középkori játék és ügyességi feladat, a kőhajítógépes és ágyútöltő játék, a kosaras körhinta, a vívásgyakorlás és vívásbemutató, a történelmi- és népi hangszerek ismertetője, az ékszerkészítés, a búzaőrlés, az üveggyöngykészítés, a szalagszövés, a zsinórsodrás, a gyertyamártás és a koszorúfonás is. Ugyancsak 17 órától – és a Korzó Egyesület munkatársainak közreműködésével – magyar és román nyelvű vezetett sétákon vehetnek részt mindazok, akik szeretnék felfedezni a megújult várkastélyt, a lacikonyhák kínálatához és a családi piknik sikeréhez pedig Varga István „Kiscsipás” és bandája szolgáltat kalotaszegi muzsikát. A napot 19 órától a Tokos Zenekar koncertje zárja majd.
Szombaton már 12 órától várják az érdeklődőket a Salina Compania hagyományőrző foglalkozásaira, ismét lesznek magyar és román nyelvű vezetett séták, lacikonyhák és piknikezési lehetőség, kalotaszegi muzsikusok felelnek majd a jó hangulatért, 19 órától pedig a budapesti Novák Péterrel kiegészült Loose Neckties Society, vagyis a kolozsvári színészzenekar örömzenélésére kerül sor.  A kétnapos programsorozatra a belépés ingyenes.
Gyalu (románul Gilau, németül Julmarkt) település Romániában, a mai Kolozs megyében található, az azonos nevű község központja. Kolozsvártól 17 km-re nyugatra fekszik, a főúton, hétezer lakosának alig egytizede magyar nemzetiségű ma már.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.