Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Táborok a Felvidéken
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2013. július 31., szerda 15:39

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség életében most fejeződött be az év egyik legfontosabb időszaka, a nyári vezetőképző táborok ideje. Három táborban készültek fel fiatalok és fiatal felnőttek a cserkészközösségek vezetésére július 15-25. között. Mintegy a táborok megkoronázásául, július 26-án a Magyar Királyi Szent László Lovagrend dicsérő oklevelet adományozott a cserkészszövetségnek magyarságőrző és ifjúságnevelő tevékenységéért a Felvidéken.
Augusztusban hagyományosan cserkésztáborok zajlanak több helyi cserkészcsapat közös szervezésében. Leléd község határában táborozik majd a komáromi, lévai, nagymegyeri és marcelházai cserkészcsapat, Ipolyszalkán a dunaszerdahelyi és felsőszeli csapat cserkészei, Kicsinden pedig Tardoskedd, Szimő és Ipolyfödémes. A sátortáborok során a résztvevő gyermekek megtanulnak együttműködni kisközösségben, fejlődnek önállóságban és talpraesettségben és új ismereteket sajátítanak el, mindezt játékos formában egy-egy elképzelt és eljátszott kerettörténettel színesítve.
Jelenleg is zajlik a családos cserkészek nyári tábora Bős mellett. Ezen a rendezvényen találkoznak azok a cserkészcsaládok egész Szlovákiából, ahol már egy vagy több gyermek született. A táborozás programja és körülményei igazodnak a kicsik és szüleik igényeihez.
Természetesen a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség sem marad ki az év legnagyobb magyar cserkészrendezvényeiből. Az 1913-as vági tutajtúra – mely a magyar cserkészet egyik első nagy rendezvénye volt – emlékére rendezett tiszai tutajúton részt vesznek felvidéki magyar cserkészek is. Az Ócsán augusztus 11-19. között megrendezésre kerülő Nemzeti Nagytáborban pedig közel 100 cserkész fog táborozni Szlovákiából, ezzel is erősítve a magyar fiatalok összetartozását a Kárpát-medencében.
A nyár végéhez közeledve zajlik majd a Magyar Szolidaritás Tüze. A nemzetközi kezdeményezés hagyományosan augusztus 20-án valósul meg. A tábortűz körül ilyenkor összegyűlnek helyi cserkészcsapataink is, és együtt elevenítik fel magyarságuk értékét a civil érdeklődőkkel.
Augusztus végén kerül megrendezésre a jubileumi 10. Rovertúra a Kis-Fátrában. A túra a 15 év felettieknek kínál egy kihívásokkal teli túralehetőséget a Kárpátok gerincein.


1 csatolt kép
1
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.