A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Csak rajtunk múlik, hogy biztonságban vagyunk-e az interneten
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2015. február 10., kedd 17:29

Dunaszerdahely. Február 10-én tartják a Biztonságosabb Internet Napját. Az Európai Unió által kezdeményezett emléknapot az év második hónapja második hetének második napján a világ számos országában megtartják. A nap szlogenje „A jobb internet közös ügyünk”, célja pedig, hogy a mindenkitől karnyújtásnyira levő, ma már szó szerint a zsebünkben hordott online világ tudatosabb és biztonságosabb használatára figyelmeztessenek. A Biztonságosabb Internet Nap elsősorban a gyerekek és fiatalok, illetve szülők, tanárok, nevelők, gyermekekkel foglalkozó civil szervezetek vezetőinek figyelmét szeretné felhívni az internet biztonságos használatára.
A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség is fontosnak tartotta, hogy beépítse képzési rendszerébe a biztonságos és felelős internethasználatot. 2014-ben megjelentették a Netlabirintus kézikönyvet, amely digitálisan lapozható a címen. A kiadvány könyv formájában is beszerezhető az SZMCS online Cserkészboltjában, valamint térítésmentesen letölthető a www.szmcs.sk-ról is.
Gál Erik, a SZMCS képzési vezetője elmondta, a cserkészet immár 107 éve része az ifjúság életének, az évszázados fennmaradáshoz egyebek mellett az segítette hozzá a világ legnagyobb ifjúsági szervezetét, hogy mindig alkalmazkodni tudott az adott kor kihívásaihoz. „Az erdőjárás vagy vízitúrázás közben tapasztalható veszélyek száz éve részei képzési programunknak. A XXI. század gyerekei azonban összehasonlíthatatlanul több időt töltenek a számítógép előtt, mint az erdőben, így a nevelési programunkat is ehhez kellett igazítani” – mondta Gál Erik. Csémi Szilárd, az SZMCS ügyvezető elnöke elmondta, a kiadványt ingyenesen bocsátották a többi magyar cserkészszövetség, és az egyéb partnerszervezetek részére, a visszajelzések kedvezőek.
Juhász Gergely, az online világban eligazító brosúra egyik szerzője kifejtette: azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek tudatosítsák, nem az internet a hibás, ha rosszul, rosszra, vagy éppen mértéktelenül használják. „Ugyanakkor néhány kattintással, felelős használattal sokkal biztonságosabbá tehetők bizonyos folyamatok az online szférában. A szlovákiai szülők egy jelentős részének fogalma sincs, mit csinálnak a gyermekeik a virtuális térben, tennivaló tehát akad bőven. Erre is felhívja a figyelmet a Biztonságosabb Internet Nap” – mondta Juhász Gergely.
 
szmcs-p

2 csatolt kép
NetlabirintusNetlabirintus
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA