A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Sorra alakulnak meg a magyar kisebbségi önkormányzatok
MÁÉRT - 2015. július 7., kedd 14:38

A Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzatot követően a múlt héten sorra alakultak meg a május 31-én megválasztott magyar kisebbségi önkormányzatok.
 
Ami a magyar kisebbséget illeti, idén összesen 11 megyei szintű önkormányzatot vagy képviselőt (ombudsmant), négy városi szintű önkormányzatot, öt városban kisebbségi képviselőt választhattunk. A járások esetében kilencben volt jogunk testületet választani.
Az elmúlt napokban sorra tartották az alakuló üléseket a testületek.
A magyar önkormányzatok vezetői a következő időszakban az alábbi személyek lesznek:
Eszék-Baranya megye: Sipos Zsivics Tünde elnök (MESZ), Bisztricán Hajnalka elnökhelyettes (MESZ),
Zágráb városa: Balázs-Piri Zoltán elnök, Szelmann Marianna elnökhelyettes,
Darázsi járás: Sipos Krisztina elnök (HMDK), Farkas Ibolya elnökhelyettes (HMDK),
Bellyei járás: Cickai Csaba elnök (HMDK), Déra Kornélia elnökhelyettes (HMDK),
Baranyszentistváni járás: Zsivics Tibor elnök (MESZ), Kollár Magdolna elnökhelyettes (MESZ),
Vukovár városa: Jakumetović Rozália elnök (HMDK), Kovács Margit elnökhelyettes (HMDK),
Tordinci járás: Cserepes Zoltán elnök (HMDK), Dezső István elnökhelyettes (HMDK),
Erdődi járás: Kvaka József elnök (HMDK), Kálóczi Tibor elnökhelyettes (HMDK)
Ernestinovói járási: itt a megválasztott 10 HMDK-s tanácstag  elnöknek id. Kelemen Dávidot választotta, alelnök Kelemen Dezső lett, a titkári feladatokkal pedig Suica Juliannát bízták meg.

Egynegyedére csökkent a bérleti díj, amelyet az Eszék-Baranya megyei magyar kisebbségi önkormányzat a jövőben a MESZ-nek fizet
 
Az alakuló ülést követően az Eszék-Baranya megyei magyar önkormányzat tagjai azonnal megtartották első munkaülésüket is, amelyen két döntés született: döntöttek a titkár személyéről, valamint arról, hogy az eddigi havi 6000 kúnás bérleti díj helyett 1500 kúna legyen a MESZ-nek fizetett bérleti díj havonta.
Erről Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, az új összetételű Eszék-Baranya megyei magyar önkormányzat tagja számolt be nekünk. Hozzátette, hogy a május 26-án tartott sajtótájékoztatón felhívta a horvátországi közvélemény figyelmét arra, hogy a reálissal köszönőviszonyban sem lévő nagyságú bérleti díjat fizetett négy éven át a megyei magyar önkormányzat a MESZ-nek, ami szerinte a vezetőség tisztséggel való visszaélésének számít.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA