A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A HMIK képviselői a Vajdasági Szabadegyetemen
MÁÉRT - 2015. július 7., kedd 14:41

Július 1-5. között zajlott a Vajdasági Szabadegyetem Kishegyesen, amelyen Sipos Krisztina és Horvát Lídia képviselték a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségét.
 
Idén a két legnagyobb vajdasági magyar ifjúsági szervezet, a Vajdasági Ifjúsági Fórum és a Vajdasági Magyar Diákszövetség közösen szervezték a szabadegyetemet, melyre az egész Kárpát-medencéből érkeztek résztvevők és rangos előadók. A Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségét Sipos Krisztina alelnök és Horvát Lídia egyesületi tag képviselték.
A szabadegyetemen kerekasztal-beszélgetésekre is sor került, melynek során az ifjúsági közösségeket érintő problémákkal foglalkoztak.
Az Ifjúsági kérdések és kihívások a Kárpát-medencében című kerekasztal-beszélgetésen a határon túli régiók képviselői voltak jelen. A Felvidéket a Diákhálózat volt elnöke, Bóna Zoltán, Erdélyt Jankovszky Dávid, Magyarországot Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzat Országos Konferenciájának elnöke és Szórád Gábor, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke, a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségét pedig Sipos Krisztina képviselte.
A kerekasztal-beszélgetésen a szülőföldön vagy Magyarországon való továbbtanulás kérdését, a fiatalok és az ifjúsági szervezet kapcsolatát, a fiatalok aktivizálásának nehézségeit taglalták. Beszéltek továbbá az ifjúságot érintő migrációról és a fiatalok otthon marasztalásának lehetőségeiről is.
A beszélgetés során Sipos Krisztina a továbbtanulással kapcsolatban elmondta, nincs abban semmi rossz, ha valaki magyarországi egyetemen tanul, hiszen a magyarországi felsőoktatás magas színvonalú, ezt saját példájával is bizonyítja. Véleménye szerint mégis inkább arra kellene ösztönözni a diákokat, hogy szülőföldjükön tanuljanak. Ennek egyik vonzata, hogy munkahelyet kellene biztosítani a tanároknak.
- Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Vajdasági Ifjúsági Fórum meghívott bennünket a szabadegyetemre, és örülök, hogy részt vehettem a kerekasztal-beszélgetésen. Hasznosnak tartom ezeket az alkalmakat, mert meggyőződhetünk arról, hogy bár több száz kilométer választ el bennünket, magyar fiatalokat egymástól, azonos problémákkal küzdünk, és megbeszélve azokat, könnyebben találhatunk megoldást. Azt gondolom, hogy az ifjúsági szervezet akkor tehet valamit a fiatalok érdekében és segítheti a közösséget, ha a fiatalok is ráeszmélnek, hogy egymásért vagyunk itt, és csak közös erővel oldhatjuk meg a problémákat, kezdve a saját környezetünkben, de akár a határon átnyúlva, közös együttműködésben is – nyilatkozta lapunknak Sipos Krisztina.
A XIII. Vajdasági Szabadegyetemre a kishegyesi Kátai-tanyán került sor, több mint száz résztvevő hallgathatta meg hazai és külföldi szakemberek, politikusok előadásait.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA