A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Kemény 24 óra a Börzsönyben
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2015. szeptember 3., csütörtök 11:04

Leléd. Augusztus 28-30. között rendezte meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség komáromi cserkészcsapata a Vascserkész hatpróba 2015 elnevezésű teljesítménytúráját. Tizenkét cserkészcsapatból érkeztek résztvevők, hogy összemérjék erejüket és kitartásukat.
 
Csapatonként fél óra úszással indult a verseny pénteken koraeste a párkányi Vadas termálfürdőben. A stafétaúszásban a legjobbak a lévai cserkészek lettek, nem kevesebb, mint 1850 métert úsztak. A hatpróba első versenyszáma után a nyolc versenycsapat fél órás különbségekkel vágott neki Lelédről a Börzsönyi-hegység turistaútvonalainak. A teljes táv 50 kilométer volt, ezt a leggyorsabban – 14 óra alatt – szintén a lévai csapat teljesítette.
A gyaloglótáv közben több versenyszámban kellett bizonyítaniuk a cserkészeknek. Éjjel Letkés község határában íjászatban mutatták meg ügyességüket, szombaton stafétafutáson kellett teljesíteniük az Érsek-tisztáson, majd az Ipolyon eveztek két kilométert. A 38. kilométernél, Márianosztrán minden csapat egy tagja kerékpárra ült, majd 44 kilométer tekerés után a célban csatlakoztak ismét a csapatukhoz.
Éjszakai íjászatban a féli és a csenkei cserkészekből álló Szélsebes lovasok nevű versenycsapat, a futásban a négy marcelházit és 1-1 kőhídgyarmatit és nagykérit tömörítő GGirls és a Jani, a kerékpározásban a rimaszombatiak Alpha csapatának kerékpárosa, az evezésben pedig a másik rimaszombati, Bravo csapat bizonyult a legjobbnak. (szmcs-p)
 
Fényképek: Csiba Zoltán, Lengyel Zoltán
 
 
 
A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségről
A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 1990. március 11-én alakult újjá, azóta Szlovákia legnagyobb magyar ifjúságnevelő szervezetévé nőtte ki magát. A gyerekekkel és fiatalokkal heti szinten nevelőmunkát végző önkéntes szervezet jelenleg közel 1200 taggal működik. Évente több országos rendezvényt szerveznek, a cserkészcsapatokban pedig hónapról hónapra több száz gyermeknek teszik lehetővé, hogy játszva fejlődjenek. A szervezet idén ünnepli újjáalakulásának 25. évfordulóját, 2015-ben több eseményt is szerveznek e kapcsán.
 
Sajtókapcsolat:
 
Szabó Csilla
kommunikációs vezető
E-mail: press@szmcs.sk
Telefon: +421 907 55 87 97

3 csatolt kép
SZMCS Vascserkész 3SZMCS Vascserkész 2SZMCS Vascserkész 4
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA