A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Strasbourgi vita a migrációról és a szíriai helyzetről
MÁÉRT - 2015. október 8., csütörtök 09:30

Az Európai Parlament tegnapi ülésszakán, Strasbourgban két napirendi tárgypont keretében is foglalkoztak a migráció kérdésével. A menekültek humanitárius helyzetéről szóló vita rendjén a balliberális oldal több képviselője minden alapot nélkülöző, nemtelen támadásokat intézett Magyarország ellen, melyek – a liberálisok (ALDE) legutóbbi, az ország ellenében törvényességi eljárást kezdeményező indítványával együtt – kimerítik a hátrányos megkülönböztetésen alapuló magyarellenesség ismérveit. Nem elég, hogy a bevándorlás egyik európai főútvonalán fekvő, kicsiny Magyarország szinte egyedül kénytelen megküzdeni a migránsok áradatával, hanem ráadásképpen ezt egy álságos humanizmus örve alatt mesterségesen gerjesztett külföldi magyarellenes intolerancia tetézi.
Tegnap délután szintén a migráció kérdéséhez kapcsolódott a Kultúra- és Vallásközi Párbeszéd Néppárti Munkacsoportjának azon ülése, melyen Andrzej Halemba római katolikus misszionárius a közel-keleti menekültek helyzetéről számolt be. „A politikusok gyakran rosszul teszik fel a kérdést, amikor így szólnak: akarsz-e Németországba jönni? A helyes kérdés inkább az volna, hogy: akarsz-e hazatérni a saját hazádba?” – hangsúlyozta a közel-keleti egyházi segélyszolgálat vezető képviselője, akinek véleménye szerint Európának, illetve a politikusoknak az elsődleges feladata az volna, hogy segítsenek a tízmilliónyi külső és belső menekültnek, hogy egy békés és biztonságos Szíriában otthon maradhassanak.
Az ott kialakult háborús helyzetre, illetve a nemzetközi migrációs válságra való tekintettel az Európai Parlament plenárisa október 6-i ülésszakán a szíriai és a törökországi helyzettel foglalkozott. Hozzászólásában Tőkés László európai képviselő a Halemba atyáé mellett egy másik lengyel példát idézett. Lech Wałęsa volt államelnök – a lengyelországi Szolidaritás legendás vezetője – egyik legutóbbi nyilatkozatában az ún. gazdasági bevándorlók hazafiságát kérdőjelezte meg: „A kommunista rendszer annak idején lehetővé tette, hogy elhagyjam országomat, és menekült, emigráns legyek. Elutasítottam ezt a jövőt, úgy döntöttem, hogy maradok és harcolok azért, amiben hiszek”. Ennek kapcsán erdélyi képviselőnk kijelentette: „Szíria nem költözhet Európába. (…) Szíria népének nem az elvándorláshoz, hanem a szülőföldjéhez való jogát kell biztosítani.”
A mindenfajta mobilitás európai és globális divatja és gyakorlata mostani korszakában Tőkés László azt javasolja, hogy a nemzetek közössége valóságos emberi alapjogként ismerje el az emberek saját szülőföldjükhöz való jogát.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA