A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Magyar Polgári Párt
Az előrehozott választások jelentik a megoldást
MÁÉRT - 2015. november 5., csütörtök 18:26

A Magyar Polgári Párt meglátása szerint a kormányfő és a kabinet lemondását követően kialakult helyzetben a stabilitás biztosítása a legfontosabb, ennek érdekében a lehető legrövidebbre kell csökkenteni az átmenet időszakot. Meg kell vizsgálni a jogi lehetőségeket - figyelembe véve, hogy a választójogi törvény változott - és amennyiben kizárhatóak az alkotmányos aggályok, előrehozott választások megszervezésére kell törekedni. A rendelkezésre álló záros időszak (szűk egy esztendő) csakis egy átmeneti kormányzás lehetőségét biztosítaná, így akár szakértői kormány, akár kisebbségi kabinet állna fel, annak mandátuma nem lenne erősebb egy ügyvivő kormányénál, miközben az egész időszak egy elnyújtott választási kampánnyá alakulna. Egy ilyen elhúzódó átmenet nem segítene sem az ország valós problémáinak orvoslásán, de a politikai osztályban vetett bizalom helyreállítását sem szolgálná. Ilyen körülmények között a felelős politikai cselekvés csakis az előrehozott választások lehetőségének megteremtését célozhatja, hogy mielőbb stabil, választói legitimitással bíró kormánya legyen az országnak.

A Magyar Polgári Párt maga részéről többször is jelezte kifogásait a Ponta adminisztráció diszkriminatív kisebbségpolitikája kapcsán; többször szót emeltünk a magyar közösséget ért jogfosztások és a tudatos provokációk miatt, ilyen előzmények után üdvözöljük Victor Ponta lemondását.  Egyben reméljük, hogy távozásával lehetőség nyílik a román – magyar viszony normalizálódására is, hiszen a leköszönő miniszterelnök vesszőfutása sajnálatos mélységbe taszította a két ország diplomáciai kapcsolatait is.

Sajnáljuk, hogy egy tragédiának kellett bekövetkeznie, ahhoz, hogy a miniszterelnök belássa, tarthatatlan a helyzet. Bukarest és az ország számos nagyvárosának utcáin zajló tömegmegmozdulások bizonyítják, a társadalom többsége nem kér a cinikus és korrupt rendszert megtestesítő vezetőkből.

Marosvásárhely, 2015. november 5.

MPP Sajtóiroda

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA