A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kiállni, képviselni, kiharcolni – Kelemen Hunor szövetségi elnök március 15-i üzenete a forradalom szatmárnémeti ünnepségén
MÁÉRT - 2016. március 15., kedd 21:20

„Ameddig veszélyben van magyar identitásunk, addig szabadságunk sem lehet teljes. Mert akitől el akarják venni a nemzeti identitását, akinek az anyanyelvhasználati jogát vitatják, annak a szabadságát kérdőjelezik meg. Aki nem tudhatja biztonságban identitásának legértékesebb elemeit, a nyelvet, a kultúrát, az nem mondhatja magát szabad embernek. Igen, ez is az 1848-as magyar szabadságharc öröksége, tanulsága és üzenete. Közös értékünk a szabadság, közös értékünk a szabadság szeretete, mert nem egymás ellenében szeretjük a szabadságot” – hangsúlyozta Kelemen Hunor március 15-én, kedden Szatmárnémetiben elmondott ünnepi beszédében. A Petőfi szobornál megszervezett ünnepségen az RMDSZ elnöke azt is kiemelte: a nemzeti ünnep a marosvásárhelyi fekete március óta hajszálpontosan mutatja, hogy hol tart a romániai magyar közösség a szabadságának és biztonságának megteremtésében, a közösség tagjainak megvan-e minden feltételük arra, hogy méltó életet élhessenek magyar emberekként.
Kelemen Hunor arra is emlékeztetett, hogy a magyarság kollektív közérzetét egyre rontják az újabb és újabb, különböző szintekről érkező visszásságok, támadások – törvénytervezetek, intézményi túlkapások vagy éppen a médiából ömlő gyűlöletkeltés és közösségi megbélyegzés. „Bár nem látjuk, de pontosan tudjuk, ki az ellenfél. Többek között azért nem látjuk, mert mindig újabb arcot ölt, új formában jelentkezik. Nem látjuk az igazi arcot, de érezzük, hogy elszánt – nem akar hátrálni. Azt is látjuk, hogy új, profi eszközöket használ, amelyek úgy hatnak, mint a bumeráng: ha elmondjuk róluk a pőre igazságot, akkor ezek a szavak, bármennyire igazak is, kedvezőtlenül hatnak vissza ránk. Így lehet például az igazságszolgáltatás bírálójának kikiáltani azt, aki soha nem szűnt meg hinni ebben az elvben: csupán fájlalja eltorzított gyakorlatát. Igen, a támadások új eszközeit nehezebb kivédeni, hiszen gyakran politikától független intézmények mögött jelennek meg. Azt is látnunk kell, hogy ami ellenünk történik, az nem véletlen, hanem tervszerű és folyamatos” – mutatott rá az RMDSZ elnöke, aki szerint a közösség biztonságérzete ezeknek az új fenyegetéseknek tulajdoníthatóan rendült meg.
„Ki kell állnunk és el kell mondanunk, hogy nekünk ilyen körülmények között kell megvédenünk azt, ami a miénk. És ezredszer is vissza kell szereznünk azt, amit már egyszer megszereztünk, amiről azt hittük, hogy a miénk. Egyet azonban biztosan tudok: az Romániai Magyar Demokrata Szövetséget nem lehet megfélemlíteni. Nem alkuszunk, nem bújunk a sarokba a fenyegetések láttán. A nehéz időkben is határozottan ki kell állnunk igazunk mellett, és világosan, erős hangon kell állást foglalnunk az igazságtalanság ellen. Bizonyosak vagyunk abban, hogy ameddig a magyar közösség szolidaritása is erősíti harcunkat, addig ellen tudunk állni minden ilyen törekvésnek. Szélmalomharc ez? Gyakorta tűnhet annak is. Így nem csodálkozhatunk azon, hogy sokan ingerültté, elégedetlenné és indulatossá válnak. Értjük ezt a türelmetlenséget, értjük ezt az elkeseredést” – nyomatékosította Kelemen Hunor, aki szerint elsősorban a magyar közösségen belül kell megteremteni a tartós békét. Nagyon fontos, hogy a magyar közösség tagjai, politikai vezetői ne egymással viaskodjanak, harcoljanak, mert ezzel csak azokat erősítik, akik a közösség ellen feszülnek. Ugyanakkor a román többségnek is tudtára kell adni: az ő szabadságából a magyarság szabadsága semmit sem vesz el. „A huszonegyedik században ideje megtanulnunk, hogy ne egymás ellenében szeressük az anyanyelvünket, a kultúránkat, a nemzetünket. Ha ezeket az értékeket egymás mellé helyezzük, akkor azt látjuk, hogy jól elférnek egymás mellett. És ha ezek elférnek, akkor nekünk, az értékek hordozóinak is el kell férnünk egymás mellett békében, szabadságban és egyenlőségben. Ez lehet a mi egyik közös jövőtervünk. Együtt tervezni és építeni a jövőt és azt úgy tenni, hogy sem egymás szabadságát nem kérdőjelezzük meg, sem egymás nemzetét nem tekintjük a másik ellenségének” – sorolta Kelemen Hunor kisebbség és többség jövőbeli közös teendőit, és hozzátette: merni kell hinni abban, hogy az egyenlőség, szabadság, testvériség 1848-as hármas eszméjét sem Európában, sem nálunk nem roppantotta még össze teljesen a közösségek egymással szembeni, sokszor erősödőnek tűnő intoleranciája. Ami a kontinensünkön történik, az ránk, a mi szabadságunkra, a mi társadalmi békénkre is kihat. Ne higgyük azt, hogy itthon az etnikai indulatok felkorbácsolásának nincs köze ahhoz, ami jelenleg Európában zajlik – jelentette ki az RMDSZ elnöke.
Kelemen Hunor szerint ma is küzdeni kell az 1848-as, de az 1989-es célok eléréséért is, és ahogyan bő másfél évszázada, úgy erre ma is csak a bátrak képesek. Az RMDSZ elnöke azt mondta: ahol az összefogás helyett a széthúzás az úr, ott nincs erős közösség. Ezért folytatni kell az elkezdett utat, cselekedni kell a családokért, mindezt pedig úgy, hogy a közösségen belül az összefogás és a béke lehetőségeit keressük közösen. Hiszen tulajdonképpen ez március 15. üzenete. „Kiállni, képviselni, kiharcolni – ez a hármas parancs vezérli az RMDSZ munkáját a következő időszakban, közösségünk szabadságáért és biztonságáért” – szögezte le végül a szövetségi elnök.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA