A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Evangélikus Lutheránus Egyház
Köz-ép-pont Találkozó
Külhoni magyar egyházi szervezetek - 2013. augusztus 3., szombat 12:03

Értékes vagy! – megkezdődött az I. Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozó
 
Közel háromszáz középiskolás diák és egyetemista részvételével kezdődött meg Sepsiszentgyörgyön az első alkalommal megszervezett Köz-Ép-Pont nevet viselő Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozó. Az augusztus 1-4. között zajló rendezvény mottója: Értékes vagy!
 
„Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy” (Ézs 43, 1b.)
 
Csütörtök este az ünnepi megnyitóval összekötött istentiszteleten a liturgiai szolgálatot Koszta István főszervező, brassói evangélikus lelkész, az igehirdetési szolgálatot Fejér Olivér kolozsvári evangélikus diakónus végezte.
 
Mennyit ér az ember, tette fel a kérdést Fejér Olivér diakónus, aki azt vezette le, igencsak szemléletes módon, hogy Isten az, aki értékessé tett minket. A diakónus, hűen az ifjúsági találkozó laza hangulatához, a fiatalok bevonásával, színes lapok segítségével szemléltette, a szeretet és az ember értékesebb a nyaraláshoz, iPhone-hoz, vagy saját tulajdonú házhoz viszonyítva. Majd „összerakta” kémiailag az embert, megmutatta: teljesen értéktelen anyag lesz belőle. Amikor összekuszálódik az élet, tudnunk kell, hogy megváltottak, hogy nem vagyunk egyedül, hogy van gazdánk; az tesz értékessé, hogy Krisztust gazdánkká fogadtuk – fogalmazott Fejér Olivér.
 
A Sepsiszentgyörgyre érkezett fiatalokat köszöntötték a Manócska Játszóház apróságai is. A helyi evangélikus gyülekezet keretében működő játszóházban fogyatékos gyerekekkel foglalkoznak. A kicsik rövid köszöntőjükben zörgőkkel, csörgőkkel, különféle ütőhangszerekkel, tapssal, kopogtatással szólaltatták meg a dalokat, Valádi Enikő és Paszjár Marianna irányításával és a szülők segítségével.
 
Sepsiszentgyörgy ma a világ közepe
 
Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke köszöntőbeszédében kihangsúlyozta, az evangélikusoknak ma a világ közepe Sepsiszentgyörgy, majd a rendezvény nevének további értelmezését ismertette. A középpont maga az élő Isten, induljunk el a szélekről Isten felé, találkozzunk a középpontban, buzdította a fiatalokat a püspök. Mint mondta, legyen kikapcsolódás,  szórakozás, közösségépítés, buli, de legyen kibontakoztatása az Istentől kapott értékeknek is.
 
Répás Zsuzsanna, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint egy ilyen találkozó kiváló alkalom, hogy jobban megismerjük egymást, hogy lebontsuk a falakat. Ilyen céllal is indította a magyar kormány a külhoni tanulmányi kirándulási programjait. Az államtitkár ugyanakkor arra intette a diákokat, tűzön-vízen tartsanak ki anyanyelvük és a szimbólumhasználat joga mellett, mert csak így maradhatnak meg, ebben a küzdelemben számíthatnak a magyar állam támogatására. 
 
Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy bármennyire is különbözzünk, abban egyformák vagyunk, hogy magyarok vagyunk.
 
Azt szeretnénk, hogy jó legyen Sepsiszentgyörgyön élni, mert akkor a vendégek is jól érzik magukat és szeretettel térnek vissza hozzánk – hangsúlyozta köszöntőjében Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, aki elmondta, hogy Sepsiszentgyörgy kivívta Székelyföld Kulturális Fővárosa címet és megpályázzák Székelyföld nevében az Európa Kulturális Főváros címet. Az alpolgármester a hit közösségmegtartó szerepét és a rendezvény vallásosságát méltatva, úgy fogalmazott: ilyenkor a Jóisten is jobban figyel ránk Székelyföldön.
 
Értékes kavalkád
 
A csütörtök este jó hangulatú Equinox koncerttel és bulival folytatódott. Pénteken délelőtt tíz órától a “Ne szúrt el a kari-ered!” címmel tart előadást Kalóz János pszichológus, aki az értelmes életvezetés fontosságáról beszél. 11 órától  egyházi és közéleti személyiségek osztják meg gondolataikat az  élet értékességéről. Délután 3 órától a Váróterem Alternatív Színtársulat előadását, a Passió Élménykiállítást vagy a Barcasági értékeket bemutató tárlatot lehet megtekinteni, de a fiatalok kézműves foglalkozásokon, sportvetélkedőkön, városnézésen is részt vehetnek. 
 
Az előadások és esti koncertek a Székely Mikó Kollégiumban zajlanak.


Fotó: Molnár Ferenc

5 csatolt kép
istentiszteletistentiszteletistentiszteletistentiszteletistentisztelet
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA