A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Toró T. Tibor: akcióegységet kell kialakítani az autonómia körül
MÁÉRT - 2013. október 22., kedd 16:15

Fontos, hogy az autonómia körül akcióegység alakuljon ki, nem csak verbálisan, hanem a politikai cselekvés terén is – hangsúlyozta Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a magyarországi Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezett október 22-én Budapesten Göröngyös úton: Autonómia, regionális átalakítás, polgári kezdeményezés címmel.

Toró T. Tibor beszélt az erdélyi magyar autonómiatörekvésekről, és felvázolta a Néppárt integrált autonómia-koncepcióját, amely ugyanolyan fontosnak tekinti a Székelyföld és a Partium területi autonómiáját, mint az erdélyi magyar közösség kulturális autonómiáját.

„Nagyon fontos, hogy az autonómia körül akcióegységet alakítsunk ki, nem csak verbálisan, hanem a politikai cselekvés terén is. Ennek az akcióegységnek a létrejöttében nagy szerepe lehet az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumnak, amelynek az összehívását ismételten szorgalmazom a Néppárt nevében” – mondta Toró.

A Néppárt elnöke biztatónak nevezte, hogy a Székelyek nagy menetelésén kialakulni látszik az akcióegység, hiszen minden erdélyi magyar politikai párt és szervezet támogatja az október 27-i demonstrációt. A Menetelés egyik legfőbb szerepe annak a kinyilvánítása, hogy a közösség akkor hallathatja a szavát a legerősebben, ha ő maga is politikai szereplővé válik.

A Székelyek nagy menetelése akkor nevezhető majd sikeresnek, ha nem egyszerűen megismétli az idén március 10-én Marosvásárhelyen rendezett Székely szabadság napját, hanem képes hozzáadni valamit ahhoz, ha többet nyújt annál – szögezte le Toró T. Tibor.

A kerekasztal-beszélgetésen, amelyet Répás Zsuzsanna, a KIM Nemzetpolitikai Államtitkárságának helyettes államtitkára nyitott meg, részt vett még Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi képviselője, Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, Székely István, az RMDSZ főtitkár-helyettese, valamint Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa. A beszélgetés moderátora Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója volt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA