A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Alapítvány
Megkezdődött a jelentkezés az In Between? című oktatási projekt második részére
Külhoni civil szervezetek - 2016. június 6., hétfő 13:44

2016 szeptemberében 18–25 év közötti fiatalok látogatnak el Európa négy határvidékére – Kárpátaljára, Pécs és Graz környékére, valamint Cseh-Svájcba –, hogy a 20. század történelmét az események átélőivel folytatott beszélgetéseken keresztül ismerjék meg. A jelentkezési határidő 2016. július 10-e.
 
Mától lehet jelentkezni az "In Between? Lokális történelmek nyomában Európa határvidékein" című oktatási projekt második részére. A szervezők húsz olyan 18–25 év közötti európai fiatalt keresnek, akik szívesen kipróbálnák magukat a legújabb kori történelmi emlékezet kutatásának területén.
 
Az „In Between?" projekt arra buzdítja a fiatalokat, hogy a 20. század történelmét az események átélőivel folytatott beszélgetéseken keresztül ismerjék meg. A projekt keretében néhány fős csoportok indulnak útnak Európa négy kulturálisan összetett határvidéki régiójába, hogy a helyiekkel való találkozások során rendszerezzék a családi archívumokat és rögzítsék a visszaemlékezéseket.
 
A tanulmányi kirándulások helyszíne ezúttal Pécs és környéke; Kárpátalja; a Csehország, Németország és Lengyelország találkozásánál elterülő Cseh-Svájc; valamint az Ausztria és Szlovénia határvidékén fekvő Graz környéke lesz.
 
A tanulmányi kirándulások megkezdése előtt – 2016. szeptember 12-15. között – a kiválasztott jelentkezők avatott szakemberek vezetésével a legújabb kori történelemről, az oral historyról, a kulturális antropológiáról és a digitalizálásról szóló műhelyfoglalkozásokon vesznek részt. A fiatalok megismerkednek az interjúkészítés, valamint az emléktárgyak és dokumentumok digitalizálásának titkaival, illetve ismereteket szereznek a meglátogatandó régiók történelméről és egyéni sajátosságairól. Ezt követően – 2016. szeptember 16-22. között – a projekt résztvevői ötfős csoportokra osztva határvidéki településekre látogatnak el.
 
Miközben helyi, személyes történeteket keresnek, a fiatalok a gyakorlatban is megismerkednek a múlt kutatásának és dokumentálásának eszközeivel, módszereivel. Az ily módon – hang- és videofelvételeken, fotókon – összegyűjtött történetek, dokumentumok, levelek és a mindennapi életről tanúskodó más emlékek képezik az utazásról készítendő beszámoló alapját.

A projektben való részvétel nem csak arra kínál remek alkalmat, hogy a fiatalok a történelmi és néprajzi terepkutatások területén fejlesszék készségeiket, hanem arra is, hogy elmélyítsék tudásukat a 20. századi Európában lejátszódott történelmi folyamatokkal kapcsolatban. Az Európa négy, kulturálisan és történelmileg összetett régiójának múltját családi felvételeken és elbeszéléseken keresztül bemutató dokumentációs anyag lesz a témája a projektet összegző konferenciának, amelyre 2016 decemberében kerül sor Varsóban, kulturális antropológusok, történészek és az oral history-val foglalkozó kutatók részvételével.
 
A projektre a www.inbetween.enrs.eu/application/  címen elérhető jelentkezési lap kitöltésével lehet jelentkezni, melyet legkésőbb 2016. július 10-ig kell visszaküldeni. A jelentkezések elbírálásakor elsősorban a jelentkezők motivációját, nyitottságát és együttműködési készségét veszik figyelembe. A részvétel feltétele az angol, illetve egy, a választott régióban beszélt nyelv ismerete.


További információ és jelentkezési lap:
www.enrs.eu/inbetween

Jelentkezési határidő: 2016. július 10.
A varsói műhelyfoglalkozások és a tanulmányi kirándulások időpontja: 2016. szeptember 12-22.
Facebook:
www.facebook.com/enrs.eu

www.facebook.com/events/1024583827630455/

Szervező: Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ESzEH)


Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ESzEH) egy nemzetközi vállalkozás, amelynek célja a XX. századi Európa emlékezetének megőrzése, történelmének kutatása, dokumentálása és népszerűsítése, különös tekintettel a diktatúrákra, a háborúkra és az elnyomással szemben álló társadalomra. A Hálózat tagjai: Németország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia. Megfigyelői státusszal rendelkezik Albánia, Ausztria, Csehország és Lettország. További információ: www.enrs.eu


Sajtóinformáció:

Igor Kalina
e-mail: igor.kalina@enrs.eu
tel.: +48 22 521 05 88



A projekt az Európai Unió társfinanszírozásában az „Európa a polgárokért” program keretein belül valósul meg.

2 csatolt kép
In Between_plakátTérkép
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA