A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Alapítvány
Sound in the Silence, avagy történelemoktatás másképp
Külhoni civil szervezetek - 2016. szeptember 23., péntek 10:57

A háborúval és a pusztítással szembeni ellenállás lesz az immáron negyedik állomásához érkező Sound in the Silence idei témája. A történelem, a művészet és az oktatás határmezsgyéjén létrejövő nemzetközi projekt arra buzdítja a különböző nemzetekhez tartozó középiskolás diákokat, hogy elmélyedjenek Közép-Kelet-Európa 20. századi történelmében. Ez alkalommal a magyar, lengyel, szlovák és német diákokból álló csoport Auschwitzba, majd Zsolnára látogat, ahol megismerkedik a II. világháború  és a Holokauszt eseményeinek emlékezetével. A projekt idei állomására 2016. szeptember 30-a és október 6-a között kerül sor, szervezője az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata, együttműködve a hamburgi MOTTE egyesülettel.
 
 
A projekt alapgondolata a sokrétű történelemoktatás, amely helyszínéül emlékezeti helyek, míg kereteként művészeti műhelyfoglalkozások szolgálnak, s amely kiegészül a különböző országokból érkező tanulók közötti integrációval és tapasztalatcserével. A Sound in the Silence keretében a fiatalok három napot töltenek Auschwitzban, ahol műhelyfoglalkozásokon vesznek részt a volt német náci koncentrációs tábor területén. A foglalkozások témáját mindenekelőtt az ellenállási mozgalom képezi, beleértve azoknak a sorsát, akiknek egykoron sikerült megszöknie a táborból. Közéjük tartozik többek között August Kowalczyk, Witold Pilecki, Rudolf Vrby és Alfred Wetzler is. A projekt negyedik napján, a résztvevők elutaznak a szlovák hegyekbe, ahol pedagógusok és koordinátorok felügyelete mellett elkészítik azt a művészeti alkotást, amely kifejezi a gondolataikat és az érzelmeiket a korábban megismert történetekkel kapcsolatban. A zsolnai Stanica Művelődési Központban sorra kerülő bemutatóra minden érdeklődőt szeretettel várunk 2016. október 6-án.   
 
A projekt minden évben a XX. századi történelem jelentős helyszíneinek egyikén kerül megrendezésre. 2011-ben a Hamburghoz közel eső Neuengamme, 2012-ben a lengyelországi Borne Sulinowo területén álló volt koncentrációs táborok, míg 2014-ben Gdansk és környéke szolgált a projekt helyszínéül. További részletes információk a következő honlapon érhetők el: www.soundinthesilence.enrs.eu
 
A projekt idei állomásán egy dokumentumfilm is készül, amelynek premierjére 2016 novemberében kerül sor a pozsonyi Szabadság Fesztivál keretében (www.festivalslobody.sk), ahol Európa XX. századi történelméről szóló játék- és dokumentumfilmeket mutatnak be.
 
A projekt idei partnerei:
·        Motte Művelődési Központ, Hamburg
·        Nemzeti Emlékezet Intézete, Szlovákia  
·        Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum
·        Stanica Művelődési Központ, Zsolna
                       
Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ESzEH) egy nemzetközi vállalkozás, amelynek célja a XX. századi Európa emlékezetének megőrzése, történelmének kutatása, dokumentálása és népszerűsítése, különös tekintettel a diktatúrákra, a háborúkra és az elnyomással szemben álló társadalomra. A Hálózat tagjai: Németország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia. Megfigyelői státusszal rendelkezik Albánia, Ausztria, Csehország és Lettország.

 
Sajtóinformáció:
Joanna Orłoś
Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata
e-mail: joanna.orlos@enrs.eu
tel: +48 22 891 25 00, +48 508 455 052

3 csatolt kép
321
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA