A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Biró Rozália: „Csapatban az erdélyi magyar nők érdekeiért”
MÁÉRT - 2016. október 21., péntek 18:38

Az RMDSZ Nőszervezete pénteken, október 21-én Kolozsváron sajtótájékoztató keretén belül mutatta be azokat a hölgyeket, akik a parlamenti választások során bejutó helyekről indulnak a Szövetség képviselőházi listáin.
Rövid visszatekintésként, Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke kiemelte: „a politikai képviselet területén szervezetünk első és legkomolyabb próbatételét az önkormányzati választások jelentették, amely során az elmúlt három év tevékenysége lehetőséget nyújtott arra, hogy reflektorfénybe helyezzük azokat a nőket, akik már évtizedek óta a közösség érdekében dolgoznak. Ennek eredményeként olyan lényeges előrelépést, számszerű növekedést sikerült elérnünk, amelyre bátran büszkék lehetünk, és amely azt a közéleti elismertséget mutatja, amelyre ezek a hölgyek szert tettek. 2-ről növekedett 7-re a nő polgármesterek, 12-ről 20-ra az nő alpolgármesterek, valamint 243-ról 283-ra a helyi és megyei női tanácsosok száma, amely képviselet lehetővé teszi, hogy hangsúlyosan jelen legyünk a helyi döntéshozatalban.”
Az RMDSZ Nőszervezetének öt befutó helyen lévő képviselőjelöltje van: Biró Rozália Bihar megyében, Hegedüs Csilla Kolozs megyében, Csép Andrea Maros megyében, Benkő Erika Kovászna megyében és Ambrus Izabella Brassó megyében.
Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke örökségvédelmi szakemberként és édesanyaként és nőként határozta meg céljait: „mindazt, amit ezer éve itt, Erdélyben teremtettünk, a mi örökségünket, vannak, akik próbálják tönkretenni. Olyan törvények kellenek, amelyek nem elmaszatolják az igazunkat, hanem megvédik hagyományainkat, örökségünket. Ugyanakkor olyan jövőképet kell teremtenünk, amely vonzóvá teszi Erdélyt a fiatalok számára, akik eddig inkább a kivándorlást választották. Ehhez azonban egy egészen más hozzáállásra van szükség: vonzóvá kell tenni városainkat, falvainkat, hogy jó legyen itt élni. Azt szeretném, ha a fiatalok, a gyermekeink, miután külföldön tanultak, visszatérnének haza, Erdélybe.” Kiemelte: „társadalmunk, közösségünk fele nő, kiváló szakemberek vannak közöttünk. Úgy gondolom, mindenkire szükség van, aki a közösségünkért akar tenni, attól függetlenül, hogy nő vagy férfi, fiatal vagy idős. Azt szeretném, ha én csak úttörő lennék, és egyre több nő merne közéleti szerepet vállalni, Erdély jövőjének építéséért dolgozni.”
Rövid bemutatkozásában Csép Andrea, a Maros megyei nőszervezet elnöke kifejtette: „született örökmozgó vagyok, az inaktivitást nem tudnám elviselni, és meglátásomban ez a tulajdonság elengedhetetlen mind a helyi közösség érdekében, mind a parlamentben kifejtett munkához. Több mint 13 éve veszek részt az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének munkájában, a megyei önkormányzatban a harmadik mandátumomat töltöm a Szövetség színeiben. Tevékenységem folytatásaként most azért vállalkoztam a jelölti tisztségre, mert úgy vélem, hogy nagyon sok olyan döntés születik, amely a mi, nők mindennapi életét is befolyásolja, és amely meghozatalánál nekünk is jelen kell lennünk.” Elmondása alapján képviselőként is szociális téren, a nagy családok és az egyedülálló anyák segítése, az örökbefogadási procedúrák könnyítése, továbbá a nyugdíjasok és a hátrányos helyzetűek életkörülményeinek könnyítése érdekében szeretné folytatni munkáját.
„1991-től az RMDSZ tagjaként, 2001-2012-ig Nagyvárad alpolgármestereként, majd 2013-tól az RMDSZ Nőszervezetének elnökeként, 2012-től pedig szenátorként Románia Parlamentjében dolgozom romániai magyar közösségünk célkitűzéseinek megvalósításáért, eddig egyedüli nőként a frakcióban, és most nagyon örülök annak, hogy a következő mandátum során már csapatban tudjuk képviselni az erdélyi magyar nők érdekeit” – fogalmazott bemutatkozójában Biró Rozália. Kifejtette, hogy továbbra is az esélyegyenlőség és a gazdasági élet fellendítése területén szeretné folytatni tevékenységét. „Alkalmazható, közösségünket érintő törvényekkel, élhetőbb mindennapokat biztosító jogi kerettel tudjuk könnyebbé, jobbá tenni életünket itt, a szülőföldünkön. Azzal a szándékkal indulok a 2016-os parlamenti választásokon, hogy a Bihar megyei magyar közösség bizalmának köszönhetően a következő négy évben is erőm és tudásom legjavával szolgálhassam Önöket, elvárásaiknak megfelelően. Bízom abban, hogy együtt, közös vállalással fontos politikai tényező marad a romániai magyarság, s ez által erőnk és eszköztárunk lesz megmaradásunkhoz és jövőnk biztosításához itthon, a Szülőföldünkön.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA