A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Anyanyelven kell beírni gyermekeink ellenőrzőibe a minősítéseket – felhívással fordult a tanfelügyelőségekhez Király András
MÁÉRT - 2016. október 27., csütörtök 17:21

A minősítések anyanyelven történő beírása a diákok ellenőrzőjébe jogszabályaink által már biztosítottak – hangsúlyozta Király András, az RMDSZ kisebbségi oktatásért felelős államtitkára azt követően, hogy a Civil Elkötelezettség Mozgalom nyílt levélben kérte az iskolai értékelések anyanyelven történő rögzítésének lehetőségét. A szakpolitikus kifejtette: „a hatályos tanügyi törvény minden iskola számára kötelező érvényű előírásokat tartalmaz, az előírások betartásának elmulasztása pedig törvényellenes. Minden megyei tanfelügyelőség, igazgató, osztályfőnök és pedagógus számára ugyanazok a törvények, rendeletek vannak érvényben, ezek betartása, végrehajtása pedig az ő feladatuk. A törvények betartásának elmulasztása szintén az ő mulasztásuk. Sajnálatos, hogy 2016 végén még mindig a törvény betartása és betartatása a fő problémánk.”
Király András elmondta, hogy a minősítések anyanyelven történő beírása a diákok ellenőrzőjébe a jogszabályok által már biztosítottak. Az erre vonatkozó szabályzat világosan rendelkezik ebben a tekintetben: az ellenőrző a szülőkkel való kapcsolattartást szolgálja, az anyanyelven tanult tantárgyak értékelését tehát anyanyelven vezetjük be az ellenőrzőbe. „Sajnálatos, hogy tanfelügyelőségek, iskolaigazgatók, osztályfőnökök és pedagógusok nem mernek élni a törvény adta jogainkkal. A minősítések egységes magyar változata – az előkészítő osztályosok számára, mivel ők még nem rendelkeznek ellenőrzővel – szintén ki lett dolgozva, csupán alkalmazni kell” – nyomatékosított Király András.
„Annak érdekében, hogy a kérdés fontosságát jelezzük, már konkrét lépéseket is tettünk ennek megoldására, ugyanis felhívással fordultunk minden tanfelügyelőséghez, amelyben kértük a hatályban lévő rendelkezések alkalmazását” – fogalmazott az államtitkár.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA