A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Hónapokon belül teljesen elkészül a dályhegyi kultúrotthon
MÁÉRT - 2017. május 18., csütörtök 01:23

Az utolsó fázisához érkezett a dályhegyi kultúrotthon építése, pár hónapon belül megvalósulhat a hegyháti magyarok álma, teljesen elkészül az épület. A hét elején a munkálatok kivitelezőjével is aláírták a szerződést. A több mint egymillió kúnás magyar kormánytámogatásból az épület teljes körű külső és belső tatarozását, szigetelését, a helyiségek berendezését, a központi fűtést, vagyis minden olyan munkálatot elvégeznek, amelyek révén használhatóvá válik a kultúrotthon és környéke.
A több mint hetven évvel ezelőtt épült dályhegyi kultúrotthon, amely a földterülettel együtt a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tulajdonát képezi, egyfajta közösségi központ szerepét töltötte be az ott élő magyarság számára. Az épület már régóta nagyon rossz állapotban volt, így nagy álmuk valósult meg az ottaniaknak, amikor 2008-ban lebontották a régit és lefektették az új épület alapjait. Majd a következő években a HMDK közbenjárásának köszönhetően felgyorsult a kultúrotthon építése, ami több fázisban folytatódott, az anyagi támogatások arányában. Az elmúlt években az anyaországi források mellett jelentős támogatást nyújtott még az Erdődi járás, a Čvorkovac Kommunális Vállalat és Eszék-Baranya megye is.
Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő a munkálatok befejezéséről szóló szerződés megkötését követően elmondta, a következő hetekben a több mint egymillió kúnás anyaországi kormánytámogatás összegéből minden munkálatot elvégeznek, és augusztus elejére teljes mértékben használhatóvá teszik az épületet és környékét.
- Egy kis, de számunkra különösen fontos magyar közösség él a Hegyháton, amelynek máig sikerült megőriznie identitását, ez a helyi kultúregyesület törekvéseinek, hagyományápolásának is köszönhető. Erre most még nagyobb lehetőségük lesz az új közösségi épületben. Sokat köszönhetünk anyaországunk kormányának, Orbán Viktor miniszterelnöknek, amely és aki sokrétű politikai és anyagi segítséget nyújt közösségünknek, hogy még sikeresebben küzdjünk a beolvadás és az elvándorlás ellen – mondta Jankovics Róbert.
A kultúrotthon építésének utolsó fázisában az épület teljes körű külső és belső tatarozását, szigetelését végzik el, felszerelik a konyhát, a mellékhelyiséget, az irodaépületet, bevezetik a központi fűtést, a külső téren kialakítják a parkolókat, rendezik az épület környékét és minden olyan munkálatot elvégeznek, amelyek az otthont teljes egészében használhatóvá teszi.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA