A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Horvátországi önkormányzati választások 2017
MÁÉRT - 2017. május 25., csütörtök 13:40

Mind a négy magyar kisebbségi elöljáró-helyettesi posztot a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) által támogatott jelölt fogja betölteni.
 
Nagy számban mentek el szavazni magyarjaink múlt vasárnap. A választás eredményes volt: a HMDK mind a négy magyar kisebbségi elöljáróhelyettes-jelöltje megnyerte a választást. A HMDK erősödését mutatja az is, hogy a járási és a városi tanácsokba is több magyar képviselőt juttattak be, mint négy évvel korábban.
 
 
Vasárnap került sor a horvátországi önkormányzati választások első körére. Azokban a járásokban vagy városokban, ahol magyar „érdekeltség“ van, második forduló már sehol sem lesz. A második körben választjuk viszont meg Eszék-Baranya és Vukovár-Szerém megye zsupánját, az előbbiben a HDZ-s Ivan Anušić és a független Vladimir Šišljagić, míg az utóbbiban a HDZ színeiben induló Božo Galić és a MOST-os Tomislav Panenić fognak minden bizonnyal izgalmas versenyt futni két hét múlva.
Ami a magyar szempontból fontos tisztségeket illeti, most már kimondhatjuk, hogy folytatódik a parlamenti választásokkor tapasztalt trend, azaz a HMDK erősödik.
Bizonyítja ezt az is, hogy mind a négy magyar elöljáró-helyettesi posztot a HMDK által támogatott személyek nyerték meg: Sipos Sándor a Darázsi, Munk Erik a Bellyei, Kelemen Dezső az Ernestinovói (Szentlászló) és Dezső István a Tordinci járásban (Kórógy).
 
Folytatódik a trend – erősödik a HMDK!
Ami a járási és a városi tanácsokban való magyar képviseletet illeti, az is megerősödött. Így például a HMDK által támogatott képviselők száma a Bellyei és a Darázsi járásokban kettőről háromra emelkedett, a Hercegszőlősi járásban egyről kettőre, az Ernestinovóiban maradt a két képviselő, a Baranyaszentistváni, Dárdai és Erdődi járásokban pedig maradt az eddigi egy magyar HMDK-s képviselő.
Külön öröm, hogy a HMDK által támogatott magyar jelölteknek első ízben sikerült bejutniuk a Tompojevci és a Lacházi járási tanácsokba.
A legnagyobb áttörés talán magyar szempontból Pélmonostor és Daruvár városokhoz kötődik. Pélmonostoron a HMDK által támogatott listáról két magyar képviselő is bejutott a városi tanácsba (Kovács Ferenc és Matijević Oliver), Daruváron pedig a helyi HMDK-tagszervezet elnöke, Sabo Snježana került be a képviselő-testületbe. Mindkét városban a HMDK-s képviselők kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a többség kialakításában. A pélmonostori városi tanácsba az SDP-HNS listájáról Juhász Sándor (MESZ) is bekerült a 17 tagú városi tanácsba.
Ami az elöljárókat illeti, Eszék-Baranya megyében, a magyarok által is lakott járásokban tarolt a HDZ:  a Hercegszőlősi járás elöljárója Vedran Kramarić (helyettese Sója Dénes), a Darázsi járás elöljárója Stipan Šašlin, a Baranyszentistváni járásé Milan Knežević, a Dárdaié Ante Vukoja, az Ernestinovóié Marijana Junušić, a Lacházié pedig Marjan Tomas lett, míg a Bellyei járásban a független és a HMDK által támogatott Željko Cickaj – Varga Gábor „páros” nyert. Az Erdődi járásban maradt az eddigi fölállás, a járást továbbra is az SDSS-es Jugoslav Vesić vezeti.
A Sója Dénes vezette lista 30%-kal kevesebb szavazatot kapott, mint 2013-ban!
Anélkül, hogy részletes statisztikai elemzésbe bocsátkoznánk, fontosnak tartjuk kiemelni a magyarságon belüli erőviszonyok (át)alakulását a két legmagyarabb járásban, a Bellyeiben és a Hercegszőlősiben. A Bellyei járásban a HMDK által támogatott Munk Erik vezette független lista vasárnap nem akármilyen csúcsot ért el 507 szavazattal. Összehasonlításképpen: a Hercegszőlősi járásban a Sója Dénes vezette független lista összesen 373 szavazatot kapott vasárnap, ami hatalmas, több mint 30%-os csökkenést jelent a négy évvel ezelőtti szavazatszámhoz képest (akkor 539 szavazatot kapott a Sója Dénes vezette lista).
Ami Vukovár-Szerém megyében levő, magyarok lakta járásokat illeti, a Tordinci járásban az SDP-HNS jelöltpárosa, Željko Matanović és Silović Mihaela nyertek HDZ-s vetélytársaikkal szemben, míg a Tompojevci járásban a független Zdravko Zvonarc győzött a HDZ jelöltjeivel szemben. Az Ójankováci járásban a HDZ-s Dragan Sudarević nyert a HSS-es jelölttel szemben.
 
Jankovics: „Gratulálok minden megválasztott magyar tisztségviselőnek!”
A választási eredményeket kommentálta Jankovics Róbert, a szábor magyar képviselője.
- Nagyszerű eredmények születtek vasárnap. Magyarjaink nagy számban elmentek szavazni, több településen a horvátokat „megszégyenítő” arányban, és ennek meglett az eredménye is: mindenütt megerősödött képviseletünk. És ezzel még nincs vége a történetnek, mert meggyőződésem, hogy a járási tanácsok élére is több városban és járásban magyarok fognak kerülni, így még nagyobb felelősséget tudunk majd vállalni közösségünkért. Mindez újra azt bizonyítja, hogy habár kicsi, de életképes közösségről van szó, amelyért érdemes harcolni. Gratulálok minden magyar tisztségviselőnek, és köszönet minden nemzettársamnak, aki vasárnap az urnákhoz járult. Bízom benne, hogy a megválasztott tisztségviselők lelkiismeretesen és felelősen fogják képviselni közösségünket, és én mindegyikük – kivétel nélkül – partnere szeretnék lenni Zágrábban, számíthatnak a segítségemre - nyilatkozta Jankovics Róbert.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA