A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kelemen Hunor: azt kívánom, az új ügyintéző irodában megértésre és nyitottságra leljenek a magyar emberek! – új magyar ügyintéző iroda nyílt Kolozsváron
MÁÉRT - 2017. szeptember 22., péntek 13:44

Nagy kihívásokkal teli időszak elé néznek a magyar emberek. A következő években legalább három nagyon erős tényezőtől függ majd az, hogyan is tudjuk érdekeinket érvényesíteni itt, Romániában – utalt a jövő évi centenárium és a magyarországi választások kimenetelére, valamint az európai uniós reformokra Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken az első kolozsvári magyar ügyintéző iroda megnyitóján. A Főtér szomszédságában, a Szentegyháza utca 2. szám alatti irodában a magyar emberek kérdéseikkel és problémáikkal anyanyelvükön fordulhatnak az RMDSZ Kolozsvári Szervezete és az Eurotrans Alapítvány munkatársaihoz.
Kelemen Hunor elmondta: régi álma és vágya volt a Szövetségnek, hogy Kolozsvár belvárosában is legyen egy olyan hely, ahova betérhetnek ügyeiket intézni a magyar emberek. Az ügyintéző iroda közelebb hozza a magyar embereket a Szövetséghez, ez pedig azért fontos, mert semmivel sem lehet pótolni a személyes találkozásokat. Az RMDSZ kolozsvári szervezete és az Eurotrans Alapítvány új közösségi terében segítenek a magyarországi választások regisztrációjában is. „Az az érdekünk, hogy továbbra is olyan kormány irányítsa Magyarországot, amely bebizonyította, nemzetpolitikai víziójában és a mindennapi gyakorlatban fontos teret foglalnak el az erdélyi magyarok. A Fidesz-KDNP-ben partnerre leltünk, ezt a partnerséget pedig tovább szeretnénk erősíteni” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.
Úgy véli, az Európai Unió reformjának idején növelniük kell befolyásukat az őshonos kisebbségeknek azért, hogy helyzetük orvoslása uniós feladat is legyen, ne csak tagállami hatáskör. „Az, hogy Románia megtámadta az Európai Bizottságot a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés bejegyzése miatt, rossz üzenet: azt mutatja, hogy országunk fél attól, hogy a kisebbségi kérdés kikerüljön hatásköréből. Mert hiába mondja azt, hogy megfelelően rendezte a területén élő nemzetek helyzetét, ha közben meg attól retteg, hogy sikerrel jár a FUEN és a Szövetség kezdeményezése. Azt szokták mondani, hogy az az ember fél, akinek rossz a lelkiismerete. Én optimista vagyok, hiszen egyszer már megnyertünk egy pert, ezt is meg fogjuk nyerni. Az egymillió aláírás összegyűl” – nyomatékosított.
A centenárium évében erős és buta provokációkra lehet majd számítani, idézte fel a székelyudvarhelyi magyarellenes hisztériát a szövetségi elnök. „Ugyanakkor erős reményre adhat okot az, hogy a román társadalomból olyan hangok is megszólaltak, akik a józanságot képviselték. Ezt nem tehetjük zárójelbe, nekünk oda kell figyelni ezekre az emberekre” – emelte ki. Határozott meggyőződése, a Szövetségnek a feszültségek közepette is egyenesen kell beszélnie: mai jogi nyelvre kell lefordítania a gyulafehérvári ígéreteket, el kell mondania, hogy az elmúlt száz évben mit tettek hozzá a romániai magyarok a társadalomhoz, a modern Romániához, hiszen nem fogadható el, hogy másodrangú állampolgárokként kezeljék őket.
„Ha a problémákra nem is találnak mindig megoldást ebben az irodában, azt kívánom, hogy megértést és nyitottságot tapasztaljanak itt a magyar emberek” – összegzett Kelemen Hunor.
Nagy Zoltán, az Eurotrans Alapítvány elnöke köszöntőjében rámutatott: immár tízfős központi csapat és hetven ember segít országosan a könnyített honosítás megszerzésében. Az irodák hatékony, gyors és ingyenes ügyintézést kínálnak országszerte. Az Alapítvány pontosan két éve folytatja tevékenységét, 2015 szeptemberétől 27 ezer honosítási dosszié került hozzájuk, de több mint 45 ezer emberrel vették fel a kapcsolatot. 3300 vidéki kiszállásuk alkalmából a magyar embereket saját településükön, otthonukban várták ügyintézési és egyszerűsített honosítási tevékenységükkel. A Szövetség az elkövetkező három hónapban több mint százezer erdélyi magyar háztartásba látogat el. Összesített ív segítségével gyűjti a Minority SafePack – Európai védelmet jogainknak! kezdeményezéshez szükséges aláírásokat, továbbá segít a regisztrációban is.
Azt szeretnénk, hogy ez az iroda biztos pont legyen a kolozsvári magyar közösség számára – fejezte ki reményét Horváth Anna, az RMDSZ Kolozsvári Szervezetének elnöke. Mint ismertette, már a kezdetekben olyan közösségi térként határozták meg, amelyben otthon érezhetik magukat a magyar emberek. A legfontosabb szerepe, hogy karnyújtásnyira legyen, hogy elérhető legyen azok számára, akik segítségre vágynak. Rendszeres fogadóórákat és tematikus találkozókat szerveznek azért, hogy mind az Eurotrans Alapítvány, mind pedig a Szövetség napi kapcsolatban lehessen az emberekkel.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA