A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Tánczos Barna: az RMDSZ továbbra sem tudja támogatni a megosztott áfa-befizetésre vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet
MÁÉRT - 2017. október 31., kedd 14:05

„Rossz alaptézisre épül a kormány azon sürgősségi rendelete, amely a megosztott áfa-befizetést írja elő a vállalatok számára. Az adócsalást nem lehet úgy csökkenteni, hogy olyan előírásokat vezetünk be, amelyek megnyomorítják azokat a vállalatokat is, amelyek eddig időben fizették az áfát. Ez a tervezet, amennyiben január 1-től érvénybe lépne, úthengerként menne végig az ország gazdaságán. Az RMDSZ szenátusi frakciója nem támogatta a plénumi szavazáson ezt a tervezetet” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a felsőház gazdasági szakbizottságának tagja azt követően, hogy első házként tárgyalta ma, október 31-én a szenátus a megosztott áfa-befizetését előíró sürgősségi kormányrendelet törvénytervezetét.
„A tervezet értelmében minden vállalkozás köteles lenne az áfa bevételezésére, és annak kifizetésére külön bankszámlát nyitni. Ez mindamellett, hogy kétszeri operációs manővert igényelne, plusz költségekkel is járna. De ugyanakkor a gazdasági környezet sincs felkészülve egy ilyen jellegű váltásra” – fogalmazott Tánczos Barna szenátor, majd hozzátette: „a feketegazdaságot és az adócsalást nem lehet csökkenteni vagy felszámolni ezzel a kezdeményezéssel, hiszen ez csak a működő vállalkozásainkat nyomorítja meg.”
Tánczos Barna úgy értékelte, hogy a kis- és középvállalkozókat sem érintené jól ez a tervezet, hiszen azok a kis cégek, amelyek eddig rendszeresen időben fizették áfájukat az áfa kifizetésének határidejéig, ezt az összeget használták mindennapi tevékenységükben. „A megosztott áfa-befizetés azonban arra kötelezné őket, hogy rövid időn belül az áfa értékét utalják az elkülönített bankszámlára, így ezzel az összeggel nem tudnak számolni a pénzfolyamban, az ilyen jellegű intézkedések nem serkentik gazdaságunk, hanem ellehetetlenítik ezt. A tegnapi szakbizottsági ülésen elfogadott módosítások, habár a vállalkozások jelentős részét kivonják a törvény hatálya alól,  nem kedvezőek a gazdasági környezet számára és számos veszélyt rejtegetnek” – tette hozzá.
Az RMDSZ szenátusi frakciója nem támogatta a pénzügyminisztérium által előterjesztett és a kormánykoalíció által támogatott megosztott áfa-befizetésere vonatkozó jogszabálytervezetet.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA