A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az RMDSZ Nőszervezetének felhívása a Kárpát-medencei magyar nőszervezetekhez
MÁÉRT - 2018. március 21., szerda 15:09

A Kárpát-medencei magyar közösségek nemzeti identitásának megőrzése és erősítése, a szülőföldön való boldogulásuk mindannyiunk közös érdeke. Fontosnak tartjuk, hogy magyar közösségeink a Kárpát-medencében új, európai szintű védelmet kapjanak ezen értékek megőrzésére. Éppen ezért kötelességünknek tartjuk az anyanyelv-használatot és az anyanyelvű oktatást támogató, a kultúránkat és nemzeti szimbólumainkat védő kezdeményezések felkarolását és támogatását. Ennek érdekében támogatjuk az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által kidolgozott Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést, a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, amely az Európai Unió támogatását kéri az európai őshonos nemzeti kisebbségek védelmében.
Amennyiben egymillió uniós polgár közösen támogatja aláírásával az európai polgári kezdeményezést, az Európai Bizottságnak napirendre kell tűznie az őshonos nemzeti kisebbségek javaslatait. A kezdeményezőkkel együtt valljuk, hogy olyan Európát akarunk, ahol a nemzeti közösségek szabadon használhatják anyanyelvüket, szabadon rendelkezhetnek iskoláikról, és ahol nem hátráltatják a nemzeti régiók gazdasági megerősödését.
Álságosnak véljük, hogy miközben az Európai Unió a csatlakozás előtt álló országokon számon kéri a kisebbségek védelmét, illetve számos alkalommal nyilvánul meg akár más kontinenseken történt kisebbségellenes esetek kapcsán is, aközben befele, a tagállamok fele semmilyen ellenőrzési mechanizmust vagy követelményrendszert nem léptetett életbe, annak ellenére sem, hogy számos eset bizonyítja: a kisebbségek számára nem jelent megoldást, hogy a kisebbségvédelem kizárólag a tagállamok hatáskörébe tartozzon. Ezért kérjük az Uniót, hogy védje, támogassa az őshonos kisebbségeket, és garantálja jogaikat.
Az egymillió aláírásból összegyűlt már 900 000, nagyon közel már a cél! Azonban szükség van arra, hogy a következő 2 hétben mindannyian álljunk az ügy mellé, és minden rendezvényen, de akár házról-házra kopogtatva gyűjtsük össze a szükséges aláírásokat! Mutassuk meg mindenkinek, hogy mi, Kárpát-medencei magyarok egy erős közösség vagyunk, aki akar, és tud tenni azért, hogy megmaradjon és gyarapodjon szülőföldjén.
A magyar közösségek elkötelezett védelmezőiként tehát arra kérjük Kárpát-medencei magyar testvér-szervezeteinket és minden, jogainkért tenni akaró magyar embert, hogy aktívan vegyenek részt az aláírásgyűjtésben, hisz ez a mi ügyünk, a mi jövőnk záloga!

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA