A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Az egyházközségek képviselői aláírták a szerződéseket: folytatódnak a templomfelújítások
MÁÉRT - 2018. április 11., szerda 12:39

A zágrábi Kulturális Minisztérium Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően idén közel egymillió kúnával támogatja református templomaink felújítását. Nemrég került sor a szerződések aláírására Eszéken, a műemlékvédelmi hivatalban.
 
 
Magyar településeink legfontosabb műemlékei a templomok, amelyek közül a legtöbb renoválásra szorul. Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően már tavaly is jelentős összegeket kaptak a református egyházközségek a templomok felújítására. A zágrábi Kulturális Minisztérium 2017-ben félmillió kúnát utalt át, idén pedig még több pénzt, 925 ezer kúnát irányoztak elő templomainkra.
A legnagyobb támogatás Várdarócra került, a 320 ezer kúnából Isten házának a tornyát újítják föl, illetve állítják vissza korábbi állapotába.
Az egyházközségek képviselői szerdán írták alá a szerződéseket a műemlékvédelmi hivatalban, az eseményen részt vett Jankovics Róbert és Drago Kretić, a szóban forgó hivatal főtanácsosa is.
- Miután az idei év elején az Orbán-kormány anyagi támogatásával befejeztük a szentlászlói református templom teljes körű felújítását, korábban pedig a karancsi református templom is megújult, a cél az, hogy az idén befejező fázisba tudjuk hozni a csúzai, a várdaróci és a rétfalusi református templomok helyreállítását is – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette azt is, hogy a tavalyi évben segíteni tudta az újbezdáni katolikus templom felújítását, az idén pedig szeretné, ha a szükséges javításokat a nagybodolyai katolikus templomon is elvégezhetnék. - Így a következő évben-években nagyobb figyelmet tudunk majd szentelni a sepsei és a laskói református templomnak, ezek felújítása előreláthatólag több millió kúnába fog kerülni – mondta végül parlamenti képviselőnk

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA