A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Antal Lóránt: elsőházként szavazta meg a szenátus plénuma a turisztikai települések földgázellátására vonatkozó RMDSZ-javaslatot
MÁÉRT - 2018. május 25., péntek 13:36

Elsőházként szavazta meg a szenátus plénuma a villamosenergia- és földgáztörvény módosításáról szóló jogszabály-tervezetet, amelynek munkálatai során az RMDSZ kezdeményezésére kötelezővé tennék a földgázvezetékek kiterjesztését a szolgáltatók számára a turisztikai településeken. A javaslatot Antal Lóránt, az RMDSZ Hargita megyei szenátora dolgozta ki.
„A helyi közösségek jólétét, de fellendülést is eredményezheti az a módosításunk, amely megteremtené a jogkeretet a közművesítés elindításához. A szenátusi bizottsági munkálatok alatt a múlt héten sikerült beemelnünk egy olyan előírást, amely értelmében kötelezővé válna a földgázvezetékek kiterjesztése az olyan turisztikai településekre, mint Borszék, Parajd, Homoródfürdő, Bálványos, a Gyilkos-tó vagy akár Félixfürdő. Elfogadhatatlan, hogy az erdélyi és székelyföldi turisztikai célpontok ne rendelkezzenek földgázvezetékkel” – összegzett Antal Lóránt szenátor a május 23-i szenátusi szavazást követően
Mint ismert, jelenleg Romániában az országos fontosságú turisztikai települések lajstromából 25 nem rendelkezik földgázvezetékkel, míg a helyi fontosságú turisztikai település kategóriába sorolt községek, városok viszonylatában ez a szám 46-ra emelkedik.
„Ezt a problémát mielőbb meg kell oldani, hiszen csak így tehetjük vonzóbbá az adott településeket mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára. Ugyanakkor a helyi közösségek számára is rendkívül fontos a gázellátás megoldása. A földgázhálózat hiánya határozottan hátrányos helyzetbe sodorja a fent említett településeket ipari vagy más jellegű beruházások szempontjából is” – indokolta a módosító javaslat szükségességét Antal Lóránt. 
A szenátusi szavazást követően a képviselőház hozza meg a végső döntést a jogszabály-tervezetről.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA