A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Bejárta Felvidéket a Békeláng
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2013. december 23., hétfő 13:27

Dunaszerdahely. Idén december 24-éig minden eddiginél több, közel 100 településre jut el a Betlehemi Békeláng Felvidéken. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség jóvoltából immár 22. éve fogadhatják otthonaikba családjaink a béke és reménység lángját Dél-Szlovákia magyarlakta településein.
Az SZMCS küldöttsége a december 14-i bécsi lángátadó ceremónián kapta meg a lángot, és azóta felvidéki magyar cserkészek, szlovák testvéreinkhez hasonlóan, eljuttatják a békelángot mindenhova, ahol igény van rá. Dunaszerdahely, Fél, Vők, Pozsonypüspöki, Nagymegyer, Gúta, Udvard, Érsekújvár, Ipolyság és még legalább 50 kisebb-nagyobb település már mind-mind megkapta a lángot, de még így is hosszú út áll cserkészeink előtt. „Minden évben segítek a lánghordásban. Úgy érzem, ezzel tényleg valami hasznosat cselekszem“ – mondta Kantár Kristóf, az SZMCS Bécsbe érkező delegációjának tagja. A felvidéki cserkészek pénteken Orosch János nagyszombati érseknek a szlovák cserkészekkel közösen adták át a béke lángját.
A békét, reményt és összetartást szimbolizáló hagyomány a XX. század második feléből ered. Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította, melynek jelképe a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta az osztrák cserkészek minden évben egy-egy különleges gyermek segítségével elhozzák a lángot Bécsbe, amely onnan a világ legkülönbözőbb pontjaira jut el. Az eleinte mindössze száz cserkészt magába foglaló békeláng-kezdeményezés mára egy világméretű esemény lett.
„Nemcsak a lángnak, hanem magának a terjesztésének is mély szimbolikája van, és megtisztelő, hogy pont mi, cserkészek lehetünk a béke és összetartás hírnökei. A fiatalokat a kölcsönös elfogadásra és egymás iránti szeretetre neveljük, a békeláng továbbadásának is ugyanez az eszméje“ – közölte Esse Bálint, az SZMCS nevelésért felelős koordinátora.
A békeláng kapocs az emberi szívek között, fénylő mécses, amely nem csak karácsonykor világít, hanem egész életünk során utat mutat. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség – Szlovákia legnagyobb magyar gyermek- és ifjúsági szervezete – így kíván mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket!
Ha Ön is teljesebbé szeretné tenni az ünnepet azáltal, hogy otthonába fogadja a Békelángot, vegye fel a kapcsolatot a helyi cserkészközöséggel, vagy látogasson el a láng honlapjára (www.lang.szmcs.sk), illetve kövesse nyomon a láng útját a Facebook közösségi portálon is (www.facebook.com/betlehemilang).
 
szmcs-p

4 csatolt kép
Lángátadó ünnepség 2013 BécsLángátadás a nagyszombati érsekségenLángátadó ünnepség után BécsbenLángátadás 2013
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA