A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Huszonhét éve esett el Kórógy
MÁÉRT - 2018. október 4., csütörtök 21:57

Gyertyagyújtással és koszorúzással emlékeztek Kórógyon arra, hogy 27 évvel ezelőtt, 1991. szeptember 29-én az utolsó ember is kénytelen volt elhagyni a falut. A település a megszállók szabad prédájává vált. Az idei megemlékezésen részt vett Božo Galić, Vukovár-Szerém megye zsupánja, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul és Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, magyarságunk parlamenti képviselője.
 
Kórógy történetében az egyik legtragikusabb nap szeptember 29-e, amikor az Árpád-kori magyar település már nem tudott tovább ellenállni a szerb agressziónak. A falu lakossága kénytelen volt elmenekülni, házaikat, gazdaságukat kifosztották. Templomuk is megsérült, lepusztult.
A sebekből, a romokból csak évek múlva felépült településre újra visszatért az élet, a tragikus események emlékképei is már egyre ritkában törnek föl. Azokról viszont azóta sem feledkeznek meg, akik életükkel fizettek a szabad Horvátországért. Rájuk emlékeznek minden év szeptember 29-én.
A Tordinci járás Magyar Kisebbségi Önkormányzata szervezésében idén is összegyűltek az áldozatok hozzátartozói, a falubeliek és különböző egyesületek képviselői a kultúrotthon előtt felállított emlékműnél.
Először egyperces néma csenddel adóztak a honvédő háború áldozatainak, majd felidézték a 27 évvel ezelőtti eseményeket. Kórógyot 1991. június 19-én kezdték lőni aknavetőkkel, a szlavóniai magyar falu lakossága nem tudta felvenni a harcot a „jugoszláv” katonaság és a szerb szabadcsapatok ellen, ezért elhagyták a falut. Először az asszonyok és gyerekek menekültek át Magyarországra, majd szeptember 29-én az utolsó védők is kénytelenek voltak elhagyni Kórógyot. A falu lakosai csak 1998-ban kezdhették meg a hazatérést a szerbek által lepusztított házaikba, melyekből minden mozdíthatót elvittek.
A megemlékezésen felszólalt Božo Galić, Vukovár-Szerém megye zsupánja, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul és Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője is. Jelen volt még Željko Matanović, a Tordinci járás elöljárója, Silović Mihaela és Dezső István elöljáró-helyettesek.
Jankovics képviselő beszédében úgy fogalmazott, a mi generációnknak szerencsére nem az a feladata, hogy fegyverrel védje Kórógyot és Horvátországot, hanem hogy jobb feltételeket teremtsen az utánunk következőknek. Hangsúlyozta, a közös munkával sikereket érhetünk el, ezek között említette a felújított kórógyi kultúrotthont, de ide sorolt minden más programot is, amely identitástudatunkat hivatott erősíteni, hogy „igenis megmaradhatunk Szlavóniában és Horvátországban magyarnak”.
- Szeptember 29-ét nem fogjuk elfelejteni, elrettentő példaként kell tanítanunk gyermekeinknek, hogy legyenek okosabbak nálunk, a mi feladatunk pedig, hogy teremtsük meg a feltételeket ahhoz, hogy jobb emberek lehessenek – zárta beszédét parlamenti képviselőnk.   Ezt követően a megyei, járási, önkormányzati és egyesületi képviselők fejet hajtva tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA