A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kelemen Hunor az EPP helsinki kongresszusán: erős Európát, benne fejlődő Erdélyt és fejlődő magyar közösséget akarunk
MÁÉRT - 2018. november 7., szerda 17:47

Az Európai Uniónak változnia kell, az Európai Unió változni fog. A globális versenyben egy erős unióra van szükség, hiszen a tagállamok csakis együtt lehetnek sikeresek – hangsúlyozta az Európai Néppárt (EPP) helsinki kongresszusán az RMDSZ delegációját vezető Kelemen Hunor.
A szövetségi elnök rámutatott: az EPP kongresszusa kiváló alkalom arra, hogy az európai parlamenti választás előkészületeiről beszéljenek, hogy azokról a reformokról döntsenek, amelyek az európai pártcsalád számára kijelölik az utat a következő években.
A kontinens kihívások elé néz. Ha ezekre nem ad jó és helyes válaszokat, akkor biztos, hogy vesztese lesz a globális versenynek az Amerikai Egyesült Államokkal, Oroszországgal és Kínával szemben – nyomatékosította.
Meggyőződése, hogy korrekciókra mindig is szükség van, az uniót pedig úgy kell újragondolni és újragombolni, hogy a polgárok magukénak érezhessék. Az európai identitást újra kell teremteni, enélkül az érzelmi kötődés is problematikus lesz – fejtette ki az RMDSZ elnöke.
A kongresszus legalább ennyire fontos tétje, hogy ki lesz az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére. A szövetség Manfred Webert támogatja, de ez nem jelenti azt, hogy nem meggyőző a másik csúcsjelölt, Alexander Stubb őshonos kisebbségekhez való hozzáállása – Alexander Stubb kérésére az RMDSZ kétoldalú megbeszélést folytatott vele szerdán.
Kedden Dara Murphyvel, az Európai Néppárt kampányfőnökével az európai parlamenti választási kampányról egyeztettek. A szövetség képviselői elmondták: 27 hetes kampányukban az Európai Unió előnyeiről tájékoztatják a magyar embereket, de beszélnek a problémákról és az ezekre adandó megoldásokról is. Meggyőződésük, hogy egy erős európai kampánnyal az EPP a következő ciklusban is az Európai Parlament legerősebb frakciója maradhat.
Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztossal a romániai magyar oktatás helyzetét tekintette át az RMDSZ delegációja, de a kongresszus ideje alatt Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztossal is találkoznak.
Az erdélyi magyar közösség jelentős része vidéken él, a mezőgazdasági támogatások pedig jelentős jövedelemkiegészítést jelentettek eddig, amelyeket Kelemen Hunor szerint ezután is növelni kell. Arra is felhívják majd a biztos figyelmét, hogy a vidék felzárkóztatása, a mezőgazdaság modernizálása a romániai magyarok számára létkérdés – szögezte le a szövetségi elnök.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA