A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EU-képviselő
Nagyváradi emlékezés a kommunizmus áldozataira
MÁÉRT - 2018. november 28., szerda 09:40

Kettős könyvbemutatón és Sass Kálmán lelkipásztorra emlékező előadáson vehetnek részt az érdeklődők december 1-jén, szombaton 10 órától a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében.
Bemutatásra kerül a Mersdorf Ilona és ifj. Horváth Pál szerzőpáros által jegyzett, Erről nem beszéltünk… című kötet, amely az egyik szerző édesapja, id. Horváth Pál besztercei tanár élettörténetén keresztül mutatja be a romániai hatvanas–hetvenes évek titkosszolgálatának működését. A könyv az áldozatvállalásról és az áldozattá válásról szól, besúgókról és besúgottakról, ma is kísértő, lezáratlan múltunkról. A besztercei magyartanár tragikusan rövid életét kortárs vallomások és szekus dokumentumok tükrében tárja elénk a kiadvány.
A Mártírok százada című kötetet Bereczki András ny. református lelkipásztor, annak szerkesztője ismerteti. A könyv 1956 és a XX. század magyar református lelkészvértanúit mutatja be, köztük Sass Kálmán lelkipásztort.
A rendezvényen külön megemlékeznek a néhai érmihályfalvi lelkipásztorról, aki pályája elején Domahidán és Mezőtelegden is szolgált, hiszen éppen december 2-án lesz hatvan éve annak, hogy Sass Kálmánt és Hollós Istvánt egy politikai koncepciós per után a kommunisták Szamosújváron kivégezték.
A megemlékezésen felszólal Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. A Polgári esték rendezvénysorozat keretében megvalósuló eseményre minden érdeklődőt szeretettel vár a szervező Magyar Polgári Egyesület és az EMNT.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA