A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EU-képviselő
Van jövőnk a Kárpát-medencében!
MÁÉRT - 2019. január 8., kedd 16:06

A madéfalvi vérengzés áldozataira emlékeztek január 7-én a marosvásárhelyi Kultúrpalotában – a Székely Nemzeti Tanács szervezésében. Az eseményre mindhárom erdélyi magyar politikai szervezet elnöke meghívást kapott, de csak Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, valamint Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke jelent meg, az RMDSZ-es Kelemen Hunor nem.
„A madéfalvi mártírok emléke a székely és az erdélyi magyar szabadság gondolatát testesíti meg.  1764-ben Bécs követelte a behódolást, ma pedig Bukarest. Mára már a bennünket érő agresszió új formát öltött, kultúránkat, közösségünket és anyanyelvünket pedig folyamatos veszély fenyegeti. Nem mehetünk el szó nélkül a közösségünket ért és állandósult támadások mellett, ahogy szólásra kell emelkednünk politikai foglyaink érdekében is” – kezdte felszólalását Szilágyi Zsolt. A pártelnök hozzátette, bizakodásra ad okot az a tény, hogy a tavalyi év elején a három erdélyi magyar párt közös autonómianyilatkozatot írt alá, melynek azonban hamar meglett a következménye is: Mihai Tudose akkori miniszterelnök akasztással fenyegette meg mindazokat, akik kitűzik a székely lobogót. „Amikor ilyen és ehhez hasonló támadások érnek bennünket, újra és újra tudatosítanunk kell: a magyar szabadság azért is oly fontos számunkra, mert a történelem során számtalanszor és folyamatosan meg kellett harcolnunk érte. Ugyanakkor hangsúlyozzuk: mi nem akarunk senkivel, így a románsággal sem, háborúságban és viszályban élni. Csak annyit kérünk, amit mi is megadunk: tiszteletet, megbecsülést, békét és szabadságot” – hangsúlyozta a Néppárt elnöke.
Szilágyi Zsolt megköszönte a Székely Nemzeti Tanács helyi és országos vezetőinek, kiemelten Izsák Balázsnak és László Györgynek is, hogy következetes és kitartó munkával szervezik meg évről-évre a Székely Szabadság Napját, s ugyanilyen következetességgel képviselik a székely önrendelkezést. „Nekünk, politikusoknak, az a dolgunk, hogy megtaláljuk az összefogás lehetőségét a közös magyar ügy érdekében. Bukarestet és Brüsszelt az érdekli, ami összeköt minket, nem az, ami szétválaszt. Szerencsés helyzetben vagyunk ugyanakkor, hiszen anyaországunknak végre nemzetben gondolkodó kormánya van, mely szintén tisztában van az összefogás fontosságával, vagyis azzal, hogy a kelet-közép-európai országok együttműködése nem csak a régiót, de egész Európát erősebbé teheti. A jövőbe vetett hittel kell dolgoznunk tehát, s még a mostanihoz hasonló, szomorú évfordulókon is egyértelműen kell kimondanunk: van jövőnk a Kárpát-medencében” – zárta beszédét Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája közlése szerint.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA