A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EU-képviselő
Az EMNT állásfoglalása az európai parlamenti választások tárgyában
MÁÉRT - 2019. január 26., szombat 19:23

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Románia 2007-es európai uniós csatlakozása óta közvetlen módon is érintett az azóta Erdélyben, valamint a Kárpát-medencében lezajlott európai parlamenti választásokban. Ismeretes, hogy Tőkés László, az EMNT elnöke 2007-ben független jelöltként, 2009-ben az erdélyi magyar összefogás listáján, 2014-ben pedig – felkérésre – a FIDESZ–KDNP listáján szerzett mandátumot az Európai Parlamentben.
Az elmúlt közel tizenkét évben az EMNT elnökének tevékenysége révén is több jelentős erdélyi magyar ügyet sikerült eredményesen képviselni Brüsszelben és Strasbourgban. Az EMNT Elnöksége változatlanul fontosnak tekinti az Európai Parlamentben való jelenlétet, az autonómiaügy következetes képviseletének folytatását, különös tekintettel arra, hogy földrészünk – a nemzetek és régiók Európájának – jövője fordulóponthoz érkezett. Kiemelten fontos, hogy az idei európai parlamenti választásokon azok kerüljenek többségbe, akik hisznek a keresztény gyökerű, több kultúrájú, egymás mellett békésen megférő őshonos nemzetek jövőjében.
Az EMNT üdvözli az Erdélyi Magyar Néppárt erdélyi magyar koalíció létrehozására irányuló javaslatát. Az erdélyi magyar társadalom intézményes politikai pluralizmusa több mint másfél évtizedre tekint vissza. Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt immár kinyilvánította szándékát az erdélyi magyar összefogásra – az európai parlamenti választások tárgyában. Az EMNT Elnöksége emlékeztet arra, hogy éppen idén lesz a tizedik évfordulója annak, hogy 2009-ben a magyar összefogás eredményeképpen három erdélyi magyar jelöltnek sikerült bejutnia az Európai Parlamentbe. A tét azóta tovább nőtt az európai színtéren.
Az EMNT Elnöksége szorgalmazza a három erdélyi párt egyezségét, mely által a jelenlegi két befutó hely mellett egy harmadik megszerzésére is lehetőség nyílhat. Tíz évvel ezelőtt jelentős társadalmi igény előzte meg az összefogást. Ez ma sincs másképp. Legyen az európai parlamenti választás egy olyan alkalom, amikor újra bebizonyíthatjuk – elsősorban az erdélyi magyar közösség előtt –, hogy közös fellépést megkövetelő helyzetekben képesek vagyunk a közös munkára, a közös érdekérvényesítésre! – áll az EMNT sajtóirodája által kiadott közleményben.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA