A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Közlemény a Szövetségi Képviselők Tanácsáról
MÁÉRT - 2019. január 29., kedd 10:26

Az elmúlt két év többnyire a múltról és a védekezésről szólt az RMDSZ és a közösség számára egyaránt.  Az előttünk álló időszakban a jövőre és az építkezésre kell koncentrálnunk. A február 22-23. között sorra kerülő kolozsvári kongresszusunk mottója: Szövetség a jövőért. A kongresszusnak, a szövetségi elnök megválasztásán túl az lesz a feladata, hogy jövőképet mutasson a közösségünknek, hogy meghatározza az RMDSZ legfontosabb közpolitikai törekvéseit az oktatás, a gazdaság, az infrastruktúra, az egészségügy és a társadalomszervezés terén. Mindezekhez erős Szövetségre és erős szövetségesekre van szükség – szakmai szervezetek bevonására, valós társadalmi konzultációra, befolyásos nemzetközi partnerekre.
A kongresszuson európai parlamenti kampányunk következő szakasza is kezdetét veszi: sor kerül jelöltjeink vitájára (a kongresszust követő héten rangsoroljuk őket), elindítjuk a támogatói aláírások gyűjtését, bemutatjuk a választási programunk legfontosabb elemeit.
A májusi választások meg fogják határozni Európa jövőjét. Az Európai Unió nagy változások előtt áll: tőlünk is függ, hogy ennek a változásnak mi, magyarok a vesztesei vagy a nyertesei leszünk. 
Májusban eldől, hogy kik lesznek többségben: azok, akik támogatják az európai kisebbségvédelmi törvényt, vagy azok, akik semmibe veszik problémáinkat. Eldől az is, hogy kik vezetik majd az uniót: azok, akiknek fontos, hogy több pénzből fejlődhessenek településeink, több pénz maradjon a gazdák kezében, vagy azok, akik csökkenteni akarják a finanszírozásokat.
Számunkra a tét egyértelmű, a cél világos: erős erdélyi és Kárpát-medencei magyar képviseletet akarunk, hogy beleszólhassunk az Európai Unió jövőjének alakításába – legyen szó támogatáspolitikáról, kisebbségvédelemről vagy migrációról. A magyar emberek érdeke, hogy Európa megerősödjön, és ezáltal Erdély tovább fejlődjön.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA