A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Sógor Csaba: azért dolgozunk, hogy ne csökkenjenek az uniós források
MÁÉRT - 2019. január 29., kedd 10:27

„Közösségeink akkor fejlődhetnek, ha képesek vagyunk élni az Európai Unió nyújtotta lehetőségekkel. Fejlődő Erdély csupán hatékony önkormányzatok segítségével és kitartó munkájával képzelhető el” – véli Sógor Csaba. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője részt vett vasárnap a gyergyóremetei önkormányzat évértékelőjén. A településen európai uniós pályázati forrásokból jelenleg több mint 4 millió euró értékben bonyolítanak le különböző fejlesztéseket.
Gyergyóremetén minden év elején, a helyi közösség részvételével tartanak évértékelőt, ahol lehetőség van számba venni az eredményeket, átbeszélni a terveket, és megoldásokat keresni a felmerülő problémákra. Az RMDSZ EP-képviselője a rendezvényen elmondta: azért dolgoznak Európában - és ez az a munka, amit folytatni kívánnak-, hogy Európa keleti és nyugati fele között csökkenjenek a különbségek, szűnjön meg a kettős mérce jelensége és a gyakorlatban is érvényesüljenek a kisebbségek jogai. „Mi egy olyan Európát szeretnénk, amelyben a keresztény ember hangja, a diszkrimináció ellen és a kisebbségi jogokért fellépők hangja erős. Számunkra nem lehet erős az az Európa, amely a széthúzóktól, a közösségeket szétverőktől zajos” – fogalmazott a képviselő.
Sógor Csaba elmondta, már dolgoznak a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós támogatások célkitűzésein, vagyis azon, hogy például Románia milyen fejlesztésekre fordíthatja majd a bukaresti minisztériumokon keresztül elérhető uniós forrásokat a következő költségvetési ciklusban. „Aktívan vettünk részt a legfontosabb európai pénzalapok vitájában és sikerült az Európai Parlamentben számos olyan javaslatot elfogadtatnunk, amelyek az erdélyi magyar szempontokat, a vidéki térségek szükségleteit, a régiók közti különbségek csökkentését is célként fogalmazzák meg a következő hétéves ciklusban. Emellett sikerült több tekintetben is növelnünk a források mértékét. Nekünk az a feladatunk Brüsszelben, hogy kiálljunk ezekért a támogatásokért is, hogy megmaradjanak azok az uniós pénzösszegek, amelyekkel fejleszteni tudjuk közösségeinket” – magyarázta Sógor Csaba, aki szerint Gyergyóremete egy jó példa arra, hogy kitartó munkával, az uniós lehetőségek kiaknázásával igenis lehet jövőt építeni idehaza.  
„Az európai uniós pályázatok másfajta hozzáállást, másfajta tervezést, sok munkát és rugalmasságot igényelnek, de minden erőfeszítést megér, hiszen amellett, hogy ez egy nagyon jó fejlesztési lehetőség, egy kiváló tanulási folyamat is egy önkormányzat számára” – véli Laczkó-Albert Elemér. Gyergyóremete polgármestere elmondta, a hivatal alapvetően önerőből adminisztrálja ezeket az uniós pályázatokat, és szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen nagyon sok területen értek el sikereket. „Románia megmutathatta volna, hogy mit tud tenni 90 év alatt, de csupán az EU-s csatlakozást követően látszik igazán, hogy komoly elmozdulások, fejlesztések vannak az erdélyi magyar közösségekben, így Remetén is” – magyarázta a polgármester.
Gyergyóremetén jelenleg is több uniós projektet bonyolít a Polgármesteri Hivatal, több mint 4 millió euró értékben. Tovább modernizálják a víz- és csatornarendszert, erdei utat újítanak fel, bölcsődét építettek és a művelődési ház felszerelésére is sikeresen pályáztak. Ugyanakkor elbírálás alatt van egy pályázatuk, amellyel járdák felújítására, kialakítására próbálnak európai uniós forrásokat lehívni.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA