A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megújul a pélmonostori református imaterem is
MÁÉRT - 2019. március 28., csütörtök 11:37

Megújul a pélmonostori református imaterem  is 
Az idei évben is számos, a horvátországi magyarság számára fontos egyházi és világi épület újul meg. Ezek egyike a pélmonostori református imaterem is, melynek a napokban a teljes padlózatát felújítják.
Az elmúlt időszakban több horvátországi magyar egyházi épület felújítása is megkezdődött. Folyik a munka Várdarócon, Laskón, Sepsén és Eszék-Rétfaluban is, Szentlászlón pedig a közelmúltban fejeződött be a honvédő háború alatt lerombolt templom felújítása, de a nagybodolyai, csakováci  és az újbezdáni katolikus templom sem maradt ki. Most pedig a pélmonostori református imaterem felújításán dolgoznak: hamarosan új padlózatot kap.
A múlt század elejéről származó épület padlója már elég rossz állapotban volt, ezért a felújítása már elengedhetetlen volt. Dr. Sičajmov Ibolya gyülekezeti tag közbenjárásával, Jankovics Róbertnek, magyarságunk parlamenti képviselőjének a támogatásával a hét elején végre megkezdődhetett a régóta esedékes felújítás. A pélmonostori református egyház gondnoka, Kucsera Mária nagyon hálás a segítségért.
- Az imaterem sokat jelent a maroknyi pélmonostori református magyarságnak, ezért nagyon hálásak vagyunk Jankovics Róbert úrnak, hogy támogat minket. Körülbelül nyolcvanan vagyunk reformátusok a városban, a többi felekezet képviselőihez képest nem sokan. Elmondhatatlanul sokat jelent számunkra, hogy vasárnap délelőttönként magyar nyelven hallgathatunk istentiszteletet szülővárosunkban, és örülünk, hogy ebben támogat minket a HMDK is - mondta Kucsera Mária.
Dr. Sičajmov Ibolya bízik benne, hogy húsvétra elkészülnek a munkával, és az ünnepi istentiszteletet felújított imatermükben tarthatják. - A munkálatok jól haladnak, a régi, korhadt fapadlót gyorsan eltávolították, a kivitelező szerint az új, korszerű járófelület megépítése is gördülékenyen halad majd, így minden bizonnyal itt ünnepelhetjük majd a húsvétot - mondta a doktornő, aki hangsúlyozta, hogy nagyon örül a segítségnek, amit Jankovics Róbert képviselőnktől kaptak, mivel a gyülekezetnek önerőből nem telt volna egy ilyen jelentős beavatkozásra

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA