A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Húsvét havában járunk
MÁÉRT - 2019. április 13., szombat 09:52

A karácsonyi és húsvéti ünnepek előtt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke rendszeresen felkeres egy-egy olyan kisközösséget, amely vagy hátrányos, vagy sajátos helyzetben éli mindennapjait.

A feltámadás idei ünnepköréhez közeledve azt a nagyváradi szociális napközit kereste fel, amelyet az ő kezdeményezésére alapítottak negyedszázaddal ezelőtt, amikor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöki tisztségét töltötte be. 1994 ősze óta több száz rászoruló óvódás- és kisiskoláskorú váradi magyar gyermek ellátását, oktatását és keresztény szellemű nevelését szolgálta ez a szociális intézmény, lelkes és elhivatott diakónusok közreműködésével.
A püspök a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ étkezdéjében találkozott április 12-én a gyermekekkel, akik élénk érdeklődéssel vettek részt a kérdezz-felelek jellegű beszélgetésben, aminek témáját a virágvasárnap, nagypéntek és húsvét evangéliumi története képezte. Az együtténeklés és imádkozás sem maradt el, majd következett az ajándékosztás. A csomagokat a képviselői iroda és a Magyar Polgári Egyesület biztosította, Tőkés László és Nagy József Barna együtt osztották ki azokat a napközibe járó gyermekeknek.
Tudnivaló, hogy a polgári egyesület a Bethlen Gábor Alap támogatásával még az elmúlt esztendőben egy programsorozatot indított a Bihar megyei magyar szórványokban élő nagycsaládok megsegítésére. Ennek keretében tartós élelmiszereket osztanak ki a családoknak, a gyermekeknek pedig édességekből összeállított csomagokat. A Református Szociális Napközibe járó gyermekek megajándékozása is ebbe a programba illeszkedett.

 


 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA