A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Felhívás ökumenikus összefogásra a politikai foglyokért – a pápalátogatás előnapján
MÁÉRT - 2019. május 23., csütörtök 13:31

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ökumenikus istentiszteletre hív mindenkit Csíkszeredába, a pápalátogatás előnapjára. A szolidaritási- és imaalkalomra május 31-én, pénteken 17 órától kerül sor a csíkszeredai református templomban, s célja felhívni a nagyvilág és a közvélemény figyelmét a politikai foglyokként bebörtönzött Beke István és Szőcs Zoltán ügyére.


Az immár lassan egy éve börtönben ülő két székely fiatalember számára a romániai jogi lehetőségek úgy tűnik, lassan kimerültek: csak az államelnöki kegyelemben bízhatnak, vagy a hazai jogállami rendszer gyökeres megváltozásában. Mindaddig viszont kötelességünk, hogy itthon ne hagyjuk feledésbe merülni a velük történteket, és minden lehetséges eszközzel segítsük szabadulásukat!
A május 31-én tartandó ökumenikus istentisztelet időpontja épp ezért jelképes.  Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szándéka, hogy azokban a napokban, amikor a nagyvilág szeme a pápalátogatás miatt Csíkszeredára irányul, felhívja a figyelmet arra, hogy nemrégiben még e városban raboskodott Beke István és Szőcs Zoltán, ügyük pedig azóta is rendezetlen.
Legyünk minél többen a május 31-i találkozónkon, s fejezzük ki szolidaritásunkat az ártatlanul bebörtönzöttek mellett!
Az imaalkalmat követően az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tiltakozó levéllel fordul a legmagasabb egyházi és világi vezetőkhöz, a hazai törvényalkotókhoz, valamint a nemzetközi fórumok képviselőihez – közölte az EMNT sajtóirodája ma, május 23-án.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA