A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Székelyföldi és muravidéki látogatás is szerepel a Gazdakör idei tervében
MÁÉRT - 2019. május 30., csütörtök 09:37

Kedden tartotta éves közgyűlését a HMDK Gazdaköre Pélmonostoron. Az ülésen Szabó Attila, a szervezet elnöke sikeresnek értékelte 2018-at, és eseménydús programtervről számolt be az idei évre vonatkozóan.

A pélmonostori HMDK-alapszervezet székházában tartott ülésen Szabó Attila, gazdakörünk elnöke köszöntötte a résztvevőket, a szervezet tagjait. Beszámolóját a tavalyi, valamint az idei év eddigi eseményeinek felsorolásával kezdte. Sikeresnek nevezte az elmúlt időszakot, elmondta, legutóbb a vajdasági Mezőfalván rendezett Szántóföldi napokra szerveztek tanulmányutat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett, hatvan hektáron fekvő mezőgazdasági kiállításon a földművelésben használatos legkorszerűbb gépeket nézhették meg a résztvevők.
Az elkövetkezendő időszak is legalább ilyen eseménydúsnak ígérkezik – mondta Szabó Attila –, a Gazdakör idén is részt vesz azokon a programokon, amelyeken eddig is: az OMÉK-on, Magyarország legnagyobb és legrégebbi tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvényén, a budai Borfesztiválon, a
Magyarok Kenyere Programban, amellyel kapcsolatban ezúton is felhívja a termelők figyelmét a búzagyűjtésre. Az önkéntes búzaadományokból készült lisztet ezúttal is eljuttatják majd az iskolákba és a magyar ajkú nagycsaládoknak. Idén is megtartják a Parasztkonyha nevű gasztronómiai rendezvényt, melyre több országból várnak résztvevőket. Terveik között szerepel továbbá tanulmányi kirándulás a székelyföldi Csíksomlyóra, valamint a Muravidékre (Szlovénia) is, ahol a Muravidéki Gazdák és Vállalkozók Egyesületével állnak kapcsolatban.
A keddi közgyűlésen mintegy hatvanan vettek részt, Szabó Attila elmondta, szervezetüknek jelenleg közel száz tagja van, és nemrég több mint tíz taggal bővült.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA