A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Pula: húszéves a Magyar Kulturális Hét
MÁÉRT - 2019. június 17., hétfő 14:19

A HMDK Isztria megyei szervezete június 5-8. között rendezte meg a Magyar Kulturális Hetet Pula (Póla) városában. Idén is számos program közül válogathattak, akik ellátogattak az eseményre.
 
 
A HMDK Isztria megyei egyesülete legjelentősebb rendezvénye a pulai magyar kulturális hét, amit idén rendeztek meg 20. alkalommal.
Az idei programsorozat első rendezvényére az isztriai HMDK-szervezet pulai székhelyén került sor, ahol magyar néprajzi kiállítást nyitottak meg, illetve levetítették Koltay Gábor nagysikerű alkotását, a Honfoglalás című filmet.
Szombaton délután megkoszorúzták a HMDK által 2004-ben az első világháborúban elesett magyar tengerészek tiszteletére állított emlékművet a tengerésztemetőben. A megemlékezésen Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Magyar József zágrábi magyar nagykövet is részt vett. A koszorúzáson szó volt Trianonról is.
E nap estéjén került sor a magyar néptáncszemlére is a pulai Brioni Hotelben, ahol a Kórógy Hagyományőrző Egyesület, a Nagypiszanicai Magyarok Egyesülete, valamint a Dezsanováci Magyar Egyesület tánccsoportjai léptek színpadra. A kultúrműsor után bállal folytatódott a program, melyen a kórógyi Aranycsárdás szolgáltatta a zenét.
A műsorban részt vettek a régió más kisebbségeinek képviselői is.
A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács, Isztria megye, Pula város és a HMDK támogatta.
A HMDK Isztria megyei szervezete 1996-ban alakult meg Pula városában, de közösségi tevékenysége az egész félszigetre kiterjed. Székhelyük egy irodát, egy kisebb rendezvénytermet, valamint könyvtárat foglal magába. Lőcsei József, az egyesület elnöke  elmondta, sajnos egyre kisebb az egyesület taglétszáma, ami nem könnyíti meg a működésüket, viszont továbbra is megtartják hagyományos programjaikat, legközelebb augusztus 20-a, Szent István királyunk napja alkalmából rendeznek majd összejövetelt, ünnepélyt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA