A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Közösen a horvátországi magyar oktatásért
MÁÉRT - 2019. július 4., csütörtök 13:53

Első alkalommal szervezték meg a magyar oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok találkozóját, ahol a horvátországi magyar oktató-nevelő munkával kapcsolatos aktualitásokról tanácskoztak. A laskói általános iskolában szervezett összejövetel második rézében zenei műhelyt tartottak egy ismert horvát zenekar dobosának a vezetésével.
 
A magyar pedagógustanácskozás kezdeményezője, a laskói általános iskola igazgatója, Kovacsevity Anna elmondta, hogy a négy horvátországi magyar oktatási intézmény vezetője igyekszik mindenben együttműködni, de szükségét látták annak is, hogy a négy tanintézményben oktató pedagógusok is eszmét cseréljenek.
- Mindent meg kell tennünk a magyar oktatás érdekében, ehhez viszont össze kell fognunk, közösen kell gondolkodnunk. Örülök annak, hogy ezt mindenki így látja, és hogy ilyen szép számban vettek részt a kollégák a találkozón, amelynek már biztos, hogy lesz folytatása – mondta Kovacsevity Anna.
A szakmai tanácskozás első részében Csapó Nándor, a horvát Tudományos és Oktatási Minisztérium Nemzetiségi Főosztályának a vezetője és Andócsi János, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ igazgatója tartott előadást. Csapó előadásában többek között szó volt a horvát oktatási reformról és a kisebbségek számára készülő, anyanyelvre fordított tankönyvekről. Andócsi pedig az anyanyelven való tanulás fontosságát, identitásmegőrző szerepét járta körbe.
A találkozó második részében a Hangokból dallam című zenei műhelyre került sor Trajkov Branko-Trak, az ismert horvát zenekar, a Zabranjeno pušenje együttes dobosának vezetésével, aki a Školska knjiga tankönyvkiadó vállalat munkatársaként Horvátország egész területén tart foglalkozásokat.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA