A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Erdélynek kell majd megfizetnie Bukarest csődös gazdaságpolitikáját
MÁÉRT - 2019. július 12., péntek 08:20

Külföldi hitelekből finanszírozza a román balliberális kormány csődös gazdaságpolitikáját, a felelőtlen gazdasági stratégia miatt keletkezett állami költségvetési hiányt pedig majd Erdélynek kell megfizetnie – figyelmeztetett az Erdélyi Magyar Néppárt. 
Idén már második alkalommal vett fel külföldről hitelt a román állam, amelynek összege meghaladja az 1,4 milliárd eurót. Ennek a visszafizetési futamideje 12 év, emellett pedig egy másik, 600 millió euró értékű kölcsönért is folyamodott a pénzügyminisztérium, szintén külföldi finanszírozóktól, amelynek a visszafizetési futamideje 30 év lesz.
Ehhez még hozzáadódik az a 3 milliárd eurós hitel, amelyet idén államkötvények formájában  30 éves illetve 15 éves futamidőre vet fel a PSD-kormány. Az államháztartási hiány finanszírozására idén felvett külföldi hitelek összértéke már eléri az 5 milliárd eurót.
Ezt a helyzetet súlyosbítja az is, hogy az múlt évben a román állam két alkalommal már felvett külföldi hitelt, melynek az euróban számított értéke elérte a 3,75 milliárd eurót, illetve a dollárban felvett kölcsön összege 1,2 milliárd dollárt. A belföldi pénzpiacról finanszírozott kölcsönökkel az elmúlt 6 hónapban további 24,4 milliárd lej, míg júniusban 7,07 milliárd lej hitellel terhelte meg tehát a polgárokat a PSD kormányzás.
A Szociáldemokrata Párt felelőtlen költekezése, csődös gazdaságpolitikája miatt az ország, ezen belül pedig a Partiumban és az Erdélyben élő magyarság önhibáján kívül kerülhet adósságcsapdába. A szakszerűtlen túlköltekezés jellemzője, hogy a kölcsönpénz a gazdaságot élénkítő beruházások helyett példának okáért a különböző képviselői, titkosszolgálati, katonai, bírósági és polgármesteri különjuttatások és luxusnyugdíjak fedezésére szolgál. Ezzel párhuzamosan a ésszerűtlenül fejlesztett, vagy inkább elhanyagolt infrastruktúra a külföldi befektetőket is elriasztja, a kölcsönökkel kozmetikázott államháztartási hiányt pedig a megyei szinten beszedett adók, illetékek és a vállalkozókat érintő  agresszív pénzügyi ellenőrzések, pénzbüntetések formájában a kis és középvállalkozóknak, az adófizetőknek kell fedezniük. 
Tovább folytatódik tehát a száz éves Románia Erdélyt kizsákmányoló gyakorlata, hiszen a felvett kölcsönök visszafizetése elsősorban azon régiókra hárul, ahol jelentős a külföldi befektetések értéke, alacsony a munkanélküliség, magas a foglalkoztatottak aránya és európai szintű az adófizetési morál.
Egyedüli megoldást a PSD-kormány azonnali távozása jelenthet, mely után elkerülhetetlen Románia közigazgatási és fiskális decentralizációja. Kérdés, hogy az ellenzék erőiben van-e erre megfelelő bölcsesség és elszántság – áll az Erdélyi Magyar Néppárt közleményében.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA