A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Összeöntötték a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát
MÁÉRT - 2019. augusztus 12., hétfő 07:49

Mintegy négyszáz tonna búzát öntöttek össze Nemeshanyban a Magyarok Kenyere program keretében, amelyet Kárpát-medence-szerte élő gazdák adományoztak rászoruló gyermekek részére. Az eseményen jelen volt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Gazdaegyesületek Szövetsége elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Hupka Félix, a Máramaros megyei Mara-Agro Egyesület ügyvezetője.
Az ünnepi eseményt követően Csomortányi István elmondta: az EMGE Szövetség keretében az Érmelléki Gazdák Egyesülete immár ötödik alkalommal vesz részt a jótékonysági adakozás partiumi megszervezésében, a Szatmári Gazdák Egyesülete pedig szintén élen jár a gyűjtésben. Tájékoztatott: mindkét megyében – Biharban és Szatmárban is – zajlik még a búza begyűjtése, melyeket helyi malmok őrölnek majd meg, az így elkészült lisztet pedig helyi, felekezeti gyermekotthonok kapják meg. Csomortányi István köszönetet mondott az adakozó partiumi gazdáknak, majd emlékeztetett: a hagyományokhoz híven, idén is sor kerül Nagyváradon a Magyarok Kenyere-program Bihar megyei záróeseményeként az új kenyér augusztus 20-i, Szent István-napi megszentelésére és megáldására. „A Bihar megyei gazdák búzaadományából készült lisztből sütött kenyerek ünnepélyes megszentelésére ezúttal is magyar történelmi egyházaink képviselőinek jelenlétében fog sor kerülni. Az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Hegyközi Gazdák Egyesülete, valamint a Dél-bihari Gazdák Egyesülete szervezésében megvalósuló eseményre idén is a nagyváradi Szent László téren kerül sor, 17 órai kezdettel, ezúttal a Szent László-plébániatemplom melletti térrészen, a városháza épületével szemben” – mondta Csomortányi.
A Nemeshanyban szervezett ünnepi eseményen Farkas Sándor, a agrárminisztérium parlamenti államtitkára elmondta : a 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból gyűjtött adomány több mint 80 ezer anyaországi, valamint határon túl élő rászoruló gyermek egészséges táplálását biztosítja majd. Mint fogalmazott, a Magyarok Kenyere program úgy gyűjt egybe minket, ahogy a kenyér tisztelete összefogja a magyarokat, kifejezve a világban élő magyarság egységét. Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy immár második alkalommal rendezik meg a programot Nemeshanyban, mely szavai szerint az összmagyarság ünnepe. Gergely István "Tiszti", a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának erdélyi tagja úgy fogalmazott, hogy a megújulás a fennmaradás egyetlen útja, amelyen haladva a Szent Korona népei történelmi átalakulásukat élik. Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, hogy tavaly több mint ötezer gazda vett részt a programban, amelynek célja, hogy minden, magyarok által körülült asztalra jusson kenyér. Jakab István, a Magosz elnöke szerint a kárpátaljai gazdák erejéről ad tanúbizonyságot, hogy a nagy nélkülözés ellenére sikerült összegyűjteniük száz tonna gabonát.
Az ünnepség a beszédeket követően a búza összeöntésével folytatódott. A gabona mennyisége a hónap végére a becslések szerint eléri vagy meg is haladja a tavalyi 605 tonnát – áll az EMNP közleményében.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA