A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megkezdődött az új tanév
MÁÉRT - 2019. szeptember 12., csütörtök 09:59

Horvátországban mintegy 464 ezer általános és középiskolás diák számára csöngettek be hétfőn reggel az új, 2019-2020-as tanév első napján. Az oktatási reform számos újdonságot hoz az idei iskolaévtől kezdődően. Az általános iskolások ingyen kapták a tankönyveket, a városok, önkormányzatok pedig a gyakorlók és egyéb taneszközök beszerzéséhez járultak hozzá. A magyarul tanuló diákok pedig további segítségre számíthatnak, a HMDK-tól 3000, illetve 5000 kúnás egyszeri támogatást kapnak.
A szeptember 9-én kezdődött tanév első napján országszerte összesen 38 ezer kis elsős ült be az iskolapadokba, mintegy 500-zal kevesebben, mint az előző évben. A magyar iskolákba iratkozók korábbi jelentős csökkenését sikerült mérsékelni, a létszám egy ideje stagnál. Mindez a magyar iskolák népszerűsítését szolgáló számos pályázatnak és támogatási formának is köszönhető.
Támogatások a magyar iskolába járó gyerekeknek
A HMDK minden olyan elsős, ötödikes és középiskolás diákot támogat, aki Horvátországban magyar iskolába iratkozott. Azok, akik A modell szerint tanulnak, 5000 kúnás támogatásban részesülnek, míg a B modellt választók 3000 kúnás támogatást kapnak. A napokban jelenik meg a pályázati kiírás, a szülők a Bellyén található országos HMDK-központban igényelhetik a támogatást.
A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma múlt héten osztotta ki beiskolázási csomagját, a taneszközcsomagok mellett egyszeri pénzbeli támogatást (600 Kn) is kaptak a magyar iskolát választó diákok. A magyar elsősök beiskolázását a Rákóczi Szövetség is segíti minden évben, ennek összege 250 kúna, ezt a támogatást a napokban kapták meg a gyerekek és szüleik. Évek óta támogatja a gyereküket magyar iskolába írató szülőket a magyar kormány is a Szülőföldön Magyarul programon keresztül. Pálinkás Krisztián, a horvátországi Szülőföldön Magyarul Pályázati Iroda vezetője elmondta, hamarosan sor kerül a támogatások átutalására.
Iskoláink – az eszéki magyar iskolaközpont, valamint a laskói, vörösmarti, kórógyi általános iskolák – vezetői mindent megtesznek azért, hogy a diákok színvonalas oktatásban részesüljenek, a lehető legjobb körülmények között. Korszerűsítéseket végeznek, szakcsoportokat indítanak és más programokkal igyekeznek megragadni a gyerekek érdeklődését. A tanévet alkalmi ünnepséggel kezdték.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA