A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Listázta az őszi ülésszak prioritásait az RMDSZ
MÁÉRT - 2019. szeptember 16., hétfő 11:57

Hivatalosan elkezdődött az őszi parlamenti ülésszak, az RMDSZ az elmúlt héten összegezte, valamint a két ház frakcióinak mai ülésein véglegesítette azokat a prioritásokat, amelyeket az új parlamenti ciklusban kíván megvalósítani.  A prioritások között számos olyan törvénytervezet szerepel, amelyeket már a korábbi ülésszakokban iktattak, de csak most érnek révbe, viszont újak kidolgozására is sor kerül.
Törvényt a kommunizmus ideje alatt elkobzott javak visszaszolgáltatására
A RMDSZ parlamenti csoportja az új parlamenti ülésszakban egy olyan törvénytervezet dolgoz ki célul, amely megoldást nyújt annak a több száz, a kommunizmus idején történelmi egyházainktól elkobzott ingatlanok problémájára, amelyeket ez idáig nem szolgáltatott vissza az állam. A frakciók úgy értékelték, hogy 30 évvel a kommunizmus bukását követően, megengedhetetlen, hogy a restitúciós bizottság nem hozott érdemi döntéseket ezekben az ügyekben, ezért törvény által kötelezné az államot arra, hogy a jogos tulajdonosok mielőbb a javak birtokába kerüljenek.

 Nem sérülhetnek az anyanyelvhasználati jogok
A július 3-án kormányrendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyv módosítását kérjük. A Szövetség törvényhozói kiegészítik az anyanyelvhasználati jogok terén megcsonkított jogszabályjavaslatot, minden olyan, az erdélyi magyar közösség számára fontos szabályozást, amelyet a kormány sürgősségi rendeletében töröltek, visszaírnak a tervezetbe. Az RMDSZ álláspontja világos: hatékonyabb közszolgáltatásokra és jobban működő közintézményekre van szükség. "A megszerzett nyelvhasználati jogainkat, nem adjuk fel, azért harcolunk, hogy a települések, utcák neveit magyarul is kiírják" - szögeztek le az együttes frakcióülésen.

Családokat támogató kedvezmények bevezetése
A szülőföldön való boldogulás alapfeltétele, hogy az állam támogassa a családokat, ezért olyan országos szintű családsegítő programokra van szükség, amelyek megerősítik a családoknak szánt adókedvezmény-rendszert, valamint plusz, az aktív nagycsaládokat támogató kedvezményeket vezet be. Ezért az RMDSZ kidolgozza és iktatja azt az átfogó törvénycsomagot, amely az erdélyi magyar családok támogatását szolgálja azáltal, hogy adókedvezményt biztosít számos területen, továbbá könnyített eljárásban vásárolhatnak lakást és autót.
Hatékony beavatkozás, gyorsabb ügyintézés a vadkárok esetében
A Szövetség célja, hogy a vadkárokért a hatóságok feleljenek, ne a gazdák. A képviselőház asztalán lesz az őszi ülésszakban a vadkárok rendezését szabályozó törvényjavaslat. Hatékonyabb beavatkozást, gyorsabb ügyintézést és hatósági felelősségvállalást szorgalmaznak a vadkárok esetében, ez irányban módosítójavaslatokat iktatnak.
Az ásvány- és a termálvíz kitermelése a helyi közösségek fejlődését szolgálja
Jelentős változások várhatók az ásványvíz- és a termálvíz kitermelését szabályzó törvények terén: az RMDSZ szorgalmazza, hogy borvíziparból származó nyereség egyrésze valamilyen formában a helyi közösségekhez kerüljön vissza, valamint a kitermelés és a palackozás fenntartható legyen hosszútávon. Ennek értelmében a Szövetség módosító javaslatcsomagot iktat a törvénytervezet parlamenti vitája során, amely az ásványvízkitermelés mellett, a termálvizek hozzáférhetőségét is lehetővé tenné a helyi közösségek számára, és így egészségügyi vagy turisztikai célú beruházásokat eszközölhetnek.
Megelőzés, az egészségért
Az új parlamenti ülésszakban olyan törvények elfogadását szorgalmazza az RMDSZ, amelyek hangsúlyt fektetnek az országos egészségprevenciós programok lebonyolítására, valamint hozzáférhetőbb orvosi ellátást biztosítanak mindenki számára.
Arányos képviseletet a közösségnek
Az RMDSZ frakciói azon dolgoznak az elkövetkező ülésszakban, hogy töröljék azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a megyei tanácselnökök megválasztását a magyar közösség képviseletének kárára szabályozza. Jelenleg öt erdélyi megyét vezet magyar tanácselnök. A kormányrendelet értelmében csak a két székelyföldi megye vezetését tarthatná meg a magyar közösség, Kolozs, Bihar és Maros megyében meggyengülhet a magyar képviselet.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA