A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök
Politikai kampány a Sapientia tanévnyitóján
MÁÉRT - 2019. október 8., kedd 15:50

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke mai nyilatkozatában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem évnyitóján történtekre reagált az egyetemalapító egyházi elöljárók közösségének tagjaként. Az elnöki sajtóiroda által október 8-án, Nagyváradon kiadott állásfoglalás a következőképpen szól:   

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem évnyitójára nemcsak hogy meghívást kapott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, hanem leplezetlen kampányolási célzattal még szóhoz is juttatták őt. Egyenesen visszataszító az a mód, ahogy Tonk Márton dékán a pártelnököt felkonferálta: „Míg a BBTE román tagozatának évnyitóját Románia jelenlegi államelnöke, Klaus Iohannis tisztelte meg jelenlétével, addig a Sapientia EMTE ünnepségét az ország következő államfője, Kelemen Hunor tiszteli meg ünnepi beszédével.” Legfeljebb abban adhatunk igazat a dékán úrnak, hogy Kelemen Hunor elnök úr – mutatis mutandis – egyazon súlycsoportba és „műfajba” tartozik Klaus Iohannis kisebbségi államelnökkel.
Joggal tevődik fel a kérdés: pártsemleges magyar egyetemünk évnyitóján milyen alapon tart szónoklatot a román utódkommunistákkal időről időre elvtelen szövetségre lépő RMDSZ-pártelnök?! Vele szemben más magyar pártok vezetőit se meg nem hívták, se meg nem szólaltatták a rangos rendezvényen.
Emlékezetre méltó, hogy 1999-2000-ben erdélyi magyar történelmi egyházaink akkori vezetői – érseke és püspökei – hozták létre a Sapientia Alapítványt, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet – éppenséggel az RMDSZ elhibázott felsőoktatási politikájának korrekciójaképpen és gáncsoskodó magatartása ellenében, Orbán Viktor miniszterelnök hathatós támogatásával.
Tudnivaló, hogy az RMDSZ csak utóbb „sorakozott fel” a Sapientia mellett, annak a közismert opportunista elvnek megfelelően, hogy: „amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére”. Ráadásul a Sapientia akkreditációjának a kiadós késedelme miatt – közvetett vagy közvetlen módon – az RMDSZ akkori parlamenti nómenklatúráját szintén komoly felelősség terheli.
Erőszakos megszüntetésének 100. évfordulóján keserű érzésekkel idézzük fel az egykori kolozsvári magyar tudományegyetem emlékét. Mi, magyarok nem tudunk együtt ünnepelni a kisebbségi jogokat megtagadó Klaus Iohannis államfővel.
A Sapientia EMTE és a Partiumi Keresztény Egyetem a közösségi jogainkon alapuló magyar nyelvű egyetemi oktatás örökségét hivatott tovább vinni, ami olyan nemzeti ügynek számít, mely fölötte áll minden önös pártérdeknek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA