A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újabb 200 vállalkozás részesül támogatásban
MÁÉRT - 2019. október 18., péntek 10:45

A szlavóniai Kórógyon írták alá múlt pénteken a horvátországi magyarság támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési program újabb sikeres pályázatainak a szerződéseit. A magyar kormánynak köszönhetően ezúttal 200 családi gazdaság/vállalkozás kapott támogatást a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján.
 
A HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján a magyar kormány idén is meghirdette gazdaságélénkítő pályázatait a horvátországi magyarság részére. Múlt pénteken 200, a programban sikeresen pályázó horvátországi magyar vállalkozó írhatta alá Kórógyon a támogatásról szóló szerződést. A program iránti nagy érdeklődés annak a bizonyítéka, hogy sok olyan magyar van Horvátországban, elsősorban Szlavóniában és a Drávaszögben, akik anyaországi segítséggel építeni szeretnék saját és családjuk jövőjét a szülőföldjükön.  Az elmúlt három évben 2 milliárd forintnyi támogatás érkezett a régióba, és 3 milliárd forint értékben valósítottak meg projekteket és fejlesztéseket azok a vállalkozások és gazdák, amelyek/akik ennek a programnak a kedvezményezettjei voltak.
Az ünnepélyes szerződéskötésen jelen volt Magyar Levente, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is, aki a program kapcsán elégedettségnek adott hangot.
- Régi igazság, hogy Magyarországról és Budapestről főként azok a nagyobb régiók voltak fontosak, amelyekben veszélyeztetve voltak a magyar közösségek, de mindez megváltozott.    Magyarországnak 2010 óta egy erős nemzeti kormánya van, amely nemcsak nemzeti, hanem stabil is.
Régiónkról szólva elmondta: van egy politikai cselekvőképesség, amely korábban nem volt adott, és ez lehetővé tette, hogy ezt a nemzetrészt is újra felkarolják, és sokkal nagyobb mértékben támogassák, mint korábban erre lehetőségük volt.
Majd így folytatta: - A jövőben is szeretnénk gazdasági és kulturális értelemben is jelen lenni a horvátországi magyarok életében, folyamatosan olyan intézkedéseket tenni, amelyek erősítik ezt a közösséget.
Hozzátette, szeretnének minél több fiatalt és gyereket látni ebben a közösségben, hogy épülni tudjon a jövő, és a horvátországi magyarság ne csak a múltjára lehessen büszke, hanem a jelenére, valamint a jövőjére is.
Az első támogatási szerződést a legfiatalabb pályázó, a szentlászlói Bocka Noémi írta alá, majd pedig a többi 199 támogatott is szerződést kötött. A támogatottak között a legtöbben a mezőgazdasági szektorban tevékenykednek, de sok egyéni vállalkozó is sikeresen pályázott. A részletekről a pályázatokat lebonyolító Economica Hungarica Alapítvány igazgatója, Palizs-Tóth Hajnalka nyilatkozott.
- Az utolsó pályázati kiírás elbírálásának eredményeként kétszáz támogatási szerződést írtunk alá a gazdákkal és a vállalkozókkal. A beruházások összértéke 1,3 milliárd forint, ebből 840 millió forintnyi összeget támogatott a magyar kormány. Alapítványunk hároméves működése óta összesen 527 pályázatot tudtunk megvalósítani, amire büszkék vagyunk - mondta Palizs-Tóth Hajnalka, aki hozzátette, most a támogatások megvalósításán és az elszámolásokon lesz a sor, idén nem várható több pályázati kiírás. Az ünnepélyes szerződéskötésen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Magyar József, Magyarország zágrábi nagykövete és Gárdos Béla, Magyarország eszéki konzulja is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA