A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Néptáncfesztivál volt Dályhegyen
MÁÉRT - 2019. október 31., csütörtök 13:32

Múlt szombaton néptáncfesztivált tartottak az Erdődi-hát magyarjai. A telt házas rendezvényen a két hazai tánccsoporton kívül három vendégegyüttes mutatkozott be.
A dályhegyi magyarok legismertebb rendezvénye a tavaszi virágfesztivál, mely mára megyei szinten is ismertté vált. A helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület ezért tavaly úgy döntött, hogy egy családiasabb hangulatú rendezvény szervezésébe is belefog, melyre meg tudják hívni azokat a tánccsoportokat, amelyeknél ők is vendégeskedtek. A tavaly először megrendezett néptáncfesztiváljuk erre tökéletesen megfelelt, ezért hagyományteremtő céllal idén is megszervezték azt. Az új kultúrotthonban tartott fesztiválon a két hazai táncegyüttesen kívül a Kórógy Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja, valamint az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport is fellépett. A rendezvénynek idén is voltak külföldi fellépői, mégpedig ezúttal a Budapest környéki Vál település táncosai.
- Az évek során szerencsére sikerült a virágfesztiválból egy jelentős rendezvényt létrehoznunk. Ennek nagyon örülünk, ám egy ilyennek a megszervezése nagyon sok tennivalóval jár. Az elmúlt pár évben úgy éreztük, hogy nem jut elég időnk a rendezvény során a vendégeinkre, ezért döntöttünk úgy, hogy ősszel legyen egy néptáncfesztiválunk kevesebb fellépővel - mondta Hugyik Irén főszervező.
A néptáncfesztiválon jelen volt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, aki köszöntötte az egybegyűlteket; részt vett a rendezvényen Gárdos Béla eszéki konzul is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA