A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Nina Obuljen Koržinek művelődési miniszter a HMDK-nál
MÁÉRT - 2019. november 14., csütörtök 09:14

Jankovics Róbert HMDK-elnök meghívására Nina Obuljen Koržinek horvát művelődési miniszter a szervezethez látogatott. A HMDK új bellyei médiaházának a megtekintése után a művelődési minisztérium által felújítandó várdaróci református templomba és a tájházba is ellátogattak.
 
A HMDK konferenciatermében Jankovics Róbert HMDK-elnök tájékoztatta Nina Obuljen Koržinek miniszter asszonyt a művelődési minisztérium támogatása által megújuló egyházi épületekkel kapcsolatban, és a jövő évi tervekről is egyeztettek.
Az idei évben több, a horvátországi magyarság által használt református templom felújítása is megkezdődött. Így például a sepsei templom statikai „helyreigazításban” részesült, a várdaróci templom új kerítést kapott. A várdaróci munkálatokról a miniszter asszony személyesen is tájékozódott, itt ifj. Csáti Szabó Lajos lelkész fogadta, valamint megnézte azt a kisfilmet is, amely az új toronysisak felhelyezéséről készült, és amely esemény a helyiek számára igencsak nagy jelentőséggel bírt. Meggyőződött arról is, hogy a templom külső tatarozására is égető szükség lenne, így a helyieket további támogatásáról biztosítatta. A templom megtekintése után a tájházba sétáltak át, ahol érdeklődéssel hallgatta Micheli Zsolt, a helyi kultúregyesület elnökének tájékoztatóját, valamint azt is, hogy együttműködve az eszéki műemlékvédelmi hivatallal folyamatban van a tájházban kiállított tárgyak katalogizálása és nyilvántartásba vétele.
A miniszter asszony gratulált a HMDK-nak, a helyi kultúregyesületnek az egykori iskolaépület helyreállításáért és berendezéséért, amelyet, ha teljesen elkészül, mindenkinek büszkén mutogathatnak. Majd lapunknak nyilatkozva elmondta, örömmel tett eleget Jankovics Róbert meghívásának, különösen azért, mert az ő közreműködésének köszönhetően számos beruházás, felújítás valósult meg vagy kezdődött el a magyar közösségekben.
- Az itteni magyarság egyike azon kisebbségeknek, amelyek értékes kulturális örökséget teremtettek, óriási mértékben járulva ezzel hozzá a gazdag és sokszínű horvát kultúrához. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy ott, ahol a magyar közösségek vannak, ahol azoknak intézményeik, közösségi tereik vannak, a horvát kormány is támogatásban részesítse őket. Tavaly mi is nagy érdeklődéssel figyeltük a várdaróci toronysisak fölhelyezését, és most örülök neki, hogy ma személyesen is itt lehettem, Várdarócon. Megígérhetem, hogy jövőre további támogatásban részesül a templom, amelyből végre teljesen megújulhat – mondta Nina Obuljen Koržinek.
Jankovics Róbert HMDK-elnök elmondta, magyar közösségünk érdekében kifejtett munkánk újabb elismerését jelenti, hogy Nina Obuljen Koržinek művelődési miniszter asszony ellátogatott hozzánk, akivel, mint mondta, rendkívül jó az együttműködésük, és többek között ennek is köszönhető, hogy a horvátországi magyarság által használt egyházi épületek védelmére és tatarozására már az elmúlt három évben igencsak tekintélyes összeget sikerült kieszközölni.
- Ez a jövő évben is folytatódni fog, Várdarócon a templom külsejét is renoválják, és a tájházat, amely magyar kormánytámogatásból újult meg, szintén szeretnénk befejezni, hiszen ez az épületegyüttes egy olyan együttműködésnek is a jelképe lehet, amelyre mindkét ország büszke lehet – mondta Jankovics Róbert.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA