A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Szentlászló hősei örökké élnek emlékezetünkben
MÁÉRT - 2019. november 29., péntek 09:19

Szentlászló elestének a 28. évfordulóján megemlékezést tartottak. A kommemoráción immár harmadik éve részt vesz Tomo Medved, a horvát honvédők minisztere is.
Szentlászlót 152 napja ostromolták a szerb csapatok, amikor 1991. november 24-én a védők már nem tudták tovább tartani állásaikat, és el kellett hagyniuk falujukat. A hónapokon át tartó ostrom 48 halálos áldozatot követelt,18 személy hollétéről pedig a mai napig nem tudni semmit. A harcokban szinte az egész település elpusztult, újjáépítése csak nemrég fejeződött be a református templom átadásával.
A falu 28 évvel ezelőtti tragédiájára a békés reintegráció óta minden évben megemlékeznek a helyiek a honvédők tiszteletére kialakított parkban. Már harmadik éve a horvát honvédők minisztere, Tomo Medved is rendszeres résztvevője a szentlászlói eseménynek. A miniszter idei beszédében megköszönte Szentlászló védőinek a helytállást és mindazt, amit a független Horvátországért tettek.
- Szentlászló az a hely, ahol leginkább megmutatkozik a horvát és a magyar barátság, a háború magyar honvédői pedig a legerősebb kapocs a két nép között. Nagyon hálás vagyok az itteni védőknek, hiszen életük árán is szembeszálltak a nagy-szerb agresszióval, és segítettek kivívni az ország függetlenségét - mondta Tomo Medved, a horvát honvédők minisztere, aki köszönetet mondott Jankovics Róbertnek is, aki sokat tett/tesz a horvát-magyar barátság szorosabbra fűzéséért. Mint mondta, ezt az erős barátságot az 1991-ben bekövetkezett szenvedésekre és a szerb agresszióval szembeni közös ellenállásra kell alapoznunk, és a jövőt a közösségre, a túlélésre és a lakosság megmaradására kell építenünk Horvátország ezen részén.
- Amikor először szerveztünk megemlékezést, alig voltunk húszan, sokáig egy fiók mélyén pihent falunk története, nemigen törődtek velünk. Amikor három évvel ezelőtt először látogatott el hozzánk Tomo Medved miniszter úr, akkor ez megváltozott, és azóta már több százan vagyunk -  mondta Kocsis László, a falu védelmének parancsnoka, aki hozzátette, úgy érzi, hogy Szentlászló védői végre megkapják a nekik járó tiszteletet.
A megemlékezésen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki helyettesével, dr. Szántó Tiborral közösen rótta le kegyeletét a honvédők tiszteletére állított emlékműnél.
- A november egy szomorú hónap a horvátországi magyarság számára, hiszen ebben az időszakban robbant ki vidékünkön is 1991-ben a honvédő háború. Szentlászló, Kórógy, Dályhegy és Vukovár azon magyar közösségek otthona, melyek a legnagyobb áldozatot hozták a háború során. A mi dolgunk az, hogy emléküket megőrizzük az utókor számára - mondta Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk.
A megemlékezésre Horvátország és Magyarország minden tájáról érkeztek résztvevők, hogy leróják tiszteletüket. Az esemény előtt idén első ízben egy félmaratont is tartottak, melyet a futók Eszék és Szentlászló között teljesítettek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA